Podeli vest

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je vođa organizovane kriminalne grupe Zoran Jotić Jotka bio osuđen na kaznu zatvora od 11 godina, zbog ubistva Dejana Stankovića Ždrokinca, 6. juna 2018. godine, i naložio sudu da ponovi suđenje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

apelacioni sud
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ARHIVA

Drugostepeni sud je preinačio deo prvostepene presude u odnosu na Stefana Radulca za krivično delo ubistvo Vojina Stankovića i krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, i osudio ga pravosnažno na kaznu zatvora od osam godina i 10 meseci, dok je deo presude kojom je Radulac osuđen za ubistvo Dejana Stankovića Ždrokinca, ukinut i postupak vraćen na ponovno suđenje.

Ovaj sud je ukinuo presudu u preostalom osuđujućem i oslobađajućem delu.

Drugostepeni sud je odlučujući o krivičnoj sankciji za Radulca od olakšavajućih okolnosti cenio njegovu mladost, priznanje i da je ta krivična dela izvršio u stanju smanjene uračunljivosti, ali ne bitno, dok je od otežavajućih okolnosti cenio način pripreme i realizaciju ubistva, što sve ukazuje na iskazanu izuzetnu sistematičnost, upornost i odlučnost, kao i osuđivanost.

Apelacioni sud je ukinuo osuđujući deo presude za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nalazeći da su razlozi prvostepene presude protivrečni kako sebi, tako i izreci.

Ukinut je i deo presude koji se odnosi na ubistvo Dejana Stankovića Ždrokinca i krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, kao i pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, jer kako je navedeno, ne sadrži razloge o pojedinim činjenicama koje su predmet dokazivanja, a razlozi su protivrečni sami sebi i izreci.

Prvostepeni sud, po oceni Apelacionog o predlogu za izdvajanje dokaza kao nezakonitih nije dao nikakve razloge, te je propustio da odluči o svim dokaznim predlozima odbrane.

Na temelju svega prethodno navedenog prvostepena presuda je ukinuta u osuđujućem delu i u odnosu na izvršenje krivičnog dela pranje novca, kao i u oslobađajućem delu koji se odnosi na Sašu Zoraju, Ivu Petrović i Vuka Petrovića, te je predmet u tom delu vraćen na ponovno suđenje.

Jotić je prvostepenom presudom osuđen za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, ubistvo i pranje novca, a pored kazne zatvora izrečena mu je novčana kazna od 200.000 dinara.

Igor Gajić je za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i ubistvo bio osuđen na kaznu zatvora od sedam i po godina, dok je Saša Zoraja zbog krivičnog dela pomoć učiniocu posle izvršenja krivičnog dela bio osuđen na kaznu zatvora od tri godine.

Stefan Radulac je zbog dva krivična dela ubistva, dva krivična dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i zbog krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela bio osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 18 godina.

Iva Petrović je zbog krivičnog dela pomoć učiniocu posle izvršenja krivičnog dela bila osuđena na kaznu zatvora od godinu i dva meseca, dok je Vuk Petrović bio oslobođen je od optužbe da je izvršio krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, ubistvo i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Prema optužnici, Dejana Stankovića je ubio Radulac, a motiv je navodno bila osveta za ubistvo Gorana Petrovića, zvanog Peta, koji je bio jedan od bliskih Jotićevih prijatelja.

Jotić je 2018. godine izašao iz zatvora gde je odslužio jedinstvenu kaznu od 15 godina na koju je bio osuđen u dva procesa – kao šef kriminalne grupe koja je reketirala privatnike u Rasinskom okrugu, kao i jer je podmitio sudiju Vrhovnog suda koji je trebalo da odlučuje o njegovoj prvostepenoj presudi.

U pritvoru i zatvoru je bio od akcije “sablja” marta 2003. godine.

Inače ubijeni Dejan Stanković Ždroginac bio je osumnjičen za ubistvo Gorgije Gorga Darmanovića (58) 6. maja 2018. godine na Novom Beogradu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: