Podeli vest

Zakon EU o digitalnim tržištima primorava digitalne kompanije da otvore svoje izolovane sisteme trećim licima, kao što je to slučaj sa Apple.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Unsplash

U budućnosti, korisnici iPhone-a u Evropskoj uniji neće moći samo da instaliraju aplikacije iz Apple-ovog App Store- a, već će i koristiti alternativna tržišta aplikacija. Apple je ovo objavio u četvrtak u Kupertinu.

Istovremeno, kompanija iPhone dozvoljava konkurentske metode plaćanja i alternativne tehnologije za veb pretraživače koje Apple ranije nije dozvoljavao zbog bezbednosnih rizika. Da biste koristili nove opcije, na uređaju mora biti instalirana najnovija verzija operativnog sistema iOS 17.4.

Veliki dominantni provajderi moraju se odreći svog monopola u EU

Apple reaguje na pravne zahteve novog zakona EU o digitalnim tržištima (Digital Markets Act/DMA). Nakon toga, veliki i dominantni provajderi, takozvani „čuvari vrata“, moraju dozvoliti prodavnice aplikacija drugih provajdera. Ranije su aplikacije na iPhone uređajima mogle da se preuzimaju samo sa interne platforme za preuzimanje kompanije.

Međutim, Apple će nastaviti da zadrži delimičnu kontrolu nad instalacijom aplikacija, čak i ako se to odvija van sopstvene prodavnice aplikacija. Za razliku od Google-ovog Android sistema, aplikacije se ne mogu jednostavno preuzeti pomoću pretraživača i instalirati na sopstveni rizik. Umesto toga, kupci moraju da koriste „sertifikovana“ tržišta za ovo. Ovo su iPhone aplikacije kojima je, uz Appleov blagoslov, dozvoljeno da instaliraju druge aplikacije.

Rizik po bezbednost i zaštitu podataka se povećava usled promena

U intervjuu Nemačkoj novinskoj agenciji, glavni menadžer Apple-a Fil Šiler je ukazao na rizike povezane sa direktnom instalacijom. „Ako bilo koja veb lokacija može da preuzima aplikacije na uređaj, to predstavlja veliku pretnju po bezbednost i zaštitu podataka korisnika“, rekao je Šiler za agenciju DPA. Sistem koji je sada uveden sa procesom sertifikacije takođe ispunjava zahteve zakona EU o digitalnim tržištima. Sve u svemu, međutim, korisnici u Evropi su izloženi većem riziku od korisnika van EU zbog mera koje sprovodi DMA.

Sa trenutno najavljenom implementacijom, Apple će moći automatski da proverava sve aplikacije na poznati malver i druge bezbednosne pretnje na alternativnim tržištima. Međutim, poslovna praksa povezana sa aplikacijama ili sadržajem prikazanim tamo se ne proverava.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ