Podeli vest

Velike poplave koje su pogodile severnu Indiju stigle su do zidova legendarnog Tadž Mahala, što je retkost, a stručnjaci upozoravaju da bi moglo postati redovna pojava, jer klimatska kriza donosi sve ekstremnije vremenske prilike.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Aryan Kaushi

Voda iz reke Jamuna došla je u utorak do zidova spomenika i glavne turističke atrakcije u Indiji, pokazuju video snimci i fotografije na društvenim mrežama.

Vrt koji se nalazi iza Tadž Mahala takođe je pod vodom, ali je Arheološka služba Indije, koja je zadužena za spomenik, saopštila da Tadž Mahal nije ugrožen trenutnim poplavama, izvestio je CNN-Njuz 18.

Stručnjaci kažu da je retkost da poplavne vode dospeju do spoljnih zidova kompleksa, koji je u 17. veku u blizini grada Agre u severnoj državi Utar Pradeš sagradio mogulski car u čast svojoj ženi koja je rano umrla.

Tadž Mahal posete milioni turista svake godine

Poplave su redovna pojava u ovom delu Indije tokom sezone monsuna od juna do septembra, ali stručnjaci kažu da klimatske promene povećavaju njihovu učestalost i jačinu.

Reka Jamuna, pritoka Ganga, dostigla je najviši nivo u istoriji, saopštile su vlasti prošle nedelje. Desetine ljudi je stradalo u velikim poplavama, a hiljade su evakuisane.

Indija je jedna od zemalja koje su najteže pogođene klimatskom krizom, prema podacima Međuvladinog panela za klimatske promene. Nekoliko delova severne Indije, uključujući Agru, i dalje je izloženo velikom riziku od poplava u narednim nedeljama zbog neprestanih obilnih padavina, saopštile su vlasti.

Najmanje 16 osoba stradalo od strujnog udara u indijskoj državi Utarakand

Najmanje 16 osoba je stradalo, a još šest je povređeno u strujnom udaru i indijskoj saveznoj državi Utarakand, saopštile su danas lokalne vlasti.

Incident se dogodio u postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda koji ima za cilj očuvanje reke Ganga, prenosi Rojters.

Među poginulima su jedan policajac i tri pripadnika rezervnih snaga dobrovoljaca dok su pokušavali da spasu policajca. “Kako se incident dogodio biće jasno tek nakon detaljne istrage, ali čini se da se dogodio zbog strujnog udara”, rekao je okružni sudija Himanšu Kurana.

AP javlja da je do strujnog udara došlo nakon što je eksplodirao transformator u blizini postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na obalama reke Alaknanda, pritoke Ganga.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: