Podeli vest

Adokati tvrde da je služba snimala njihove razgovore i kopirala podatke sa njihovih telefona i računara.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Sud suđenje
Foto: Pixabay

Advokati osnivača “Vikiliksa” Džulijana Asanža podneli su tužbu protiv američke Centralno-obaveštajne agencije (CIA) i njenog bivšeg direktora Majka Pompea, tvrdeći da je služba snimala njihove razgovore i kopirala podatke sa njihovih telefona i računara.

Tužbi su se pridružila i dvojica novinara Amerikanaca, a advokati tvrde da je CIA prekršila ustavnu odredbu u Sjedinjenim Američkim Državama o zaštiti poverljivih razgovora sa Asanžom, koji je Australijanac, preneo je Gardijan.

U tužbi se navodi da je CIA radila sa firmom za obezbeđenje koju je ugovorila ambasada Ekvadora u Londonu, gde je Asanž u to vreme boravio, kako bi špijunirala osnivača Vikiliksa, njegove advokate, novinare i ostale sa kojima se Australijanac sastajao.

Asanž se suočava sa ekstradicijom iz Velike Britanije u SAD, gde se tereti za kršenje američkog zakona o špijunaži objavljivanjem američkih vojnih i diplomatskih dosijea 2010. godine, a u vezi sa ratovima u Avganistanu i Iraku.

Advokat iz Njujorka Robert Bojl, koji zastupa podnosioce tužbe rekao je da navodno špijuniranje Asanžovih advokata znači da je pravo osnivača Vikiliksa na pravedno suđenje “sada ukaljano, ako ne i uništeno”.

“Moraju da uslede sankcije, čak i odbacivanje optužbi ili povlačenje zahteva za izručenje kao odgovor na ove evidentne neustavne aktivnosti “, rekao je Bojl novinarima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: