Podeli vest

Asteroid dovoljno veliki da uništi grad proći će ovog vikenda između Zemljine i Mesečeve orbite, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

svemir
Foto: Pixabay

Objekat, nazvan 2023 DZ2, otkriven je pre mesec dana, a u subotu će proći na udaljenosti od 515.000 kilometara od Meseca, pre nego što će nekoliko sati kasnije proleteti pored Zemlje.

Prema pisanju Bi-Bi-Sija, retko se dešava da se tako ogroman asteroid, prečnika između 40 i 90 metara, približi planeti. NASA navodi da je to važna prilika za astronome da unaprede znanje o asteroidima, u slučaju da se otkrije opasan objekat sa potencijalom da udari u Zemlju.

“Nema šanse da ovaj ‘ubica grada’ udari u Zemlju, ali njegov blizina nudi odličnu priliku za posmatranje”, rekao je šef planetarne odbrane Evropske svemirske agencije Ričard Moisl. Pošto prolazi na udaljenosti od samo 68.000 km od zemlje, asteroid će biti vidljiv kroz dvogled i male teleskope širom sveta.

Projekat virtuelnog teleskopa će obezbediti direktan veb prenos njegovog prolaska.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

saracin

VUČIĆ SUTRA dočekuje SARACINA

-Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u petak, 14. juna sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom,…