Podeli vest

Šef najvećeg britanskog proizvođača lekova kompanije Astra Zeneka Paskal Sorio upozorio je danas da dve krize – klimatske promene i gubitak biodiverziteta štete planeti i ljudskom zdravlju, nakon što je najavio ulaganje od 400 miliona dolara za sadnju 200 miliona stabala do 2030. godine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SADNJA DRVO
Foto: Pixabay

Astra Zeneka se još 2020. godine obavezala da će kroz šemu kompenzacije, jednog od najvećih svetskih programa sadnje drveća, posaditi i održavati više od 50 miliona stabala do kraja 2025. godine, preneo je Gardijan.

Dosad je po tom programu 10,5 miliona stabala 300 različitih vrsta zasađeno širom Indonezije, Gane, Velike Britanije, SAD, Francuske, kao i u Australije u saradnji sa Aboridžinima. Kompanija je proširila taj program ulaganjem od 400 miliona dolara u pošumljavanje i obavezom da će do 2030. posaditi više od 200 miliona stabala i obezbediti njihov dugoročni opstanak.

Drveće će biti zasađeno u Brazilu, Vijetnamu, Gani, Ruandi i Indiji. Zemlje sa tropskim šumama, kao što su Brazil i Indonezija, apsorbuju najviše ugljen-dioksida i ključne su u borbi protiv globalnog zagrevanja.

Krčenje šuma se pogoršalo prošle godine, kada je područje veličine Švajcarske očišćeno od najnetipičnijih prašuma, uprkos političkom obećanju svetskih lidera na samitu Cop26 2021. da će zaustaviti njihovo uništavanje.

Gardijan navodi da su tropi izgubili 10 odsto više šuma nego 2021. godine, prema podacima Instituta za svetske resurse i Univerziteta Merilend.

Gubitak šuma proizveo je 2,7 gigatona emisije ugljen-dioksida, što je ekvivalent godišnjim emisijama fosilnih goriva Indije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: