Podeli vest

Povećano korišćenje LED tehnologije i ostalih tipova osvetljenja obasjavaju noćno nebo do “dramatičnih nivoa” i, prema sadašnjem tempu, većina sazvežđa neće biti vidljiva za 20 godina, upozoravaju astronomi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zvezde
Foto: Pixabay

Prekomerno korišćenje spoljnih osvetljenja, kao što su ulično, reklamno i ono sa sportskih objekata, umanjuje vidljivost zvezda, prenosi Gardijan.

Astronomi su 2016. godine utvrdili da Mlečni put više nije vidljiv na trećini naseljene teritorije čovečanstva, a svetlosno zagađenje se od tada još više pojačalo.

“Noćno nebo je deo naše životne sredine i naredne generacije bi bile znatno uskraćene ako ne bi mogle da vide noćno nebo u pravom izdanju, baš kao kada biste bili uskraćeni da vidite ptičje gnezdo. Ne morate biti astronom da bi vam bilo stalo do ovoga. Nisam ornitolog, ali ako ne bih čuo cvrkut ptica u mojoj bašti, osećao bih se osiromašeno”, rekao je britanski astronom sa Kembrdiža Martin Ris.

Ris je osnivač parlamentarne grupe za praćenje noćnog neba, koja je nedavno napravila izveštaj u kojem poziva na mere kako bi bilo izbegnuto svetlosno zagađenje.

Predlaže se, između ostalog, da se formira ministarstvo za noćno nebo, da bude formirana komisija i određeni standardi za jačinu i usmeravanje osvetljenja.

Istraživanje fizičara Kristofera Kube iz nemačkog Centra za geonauku otkriva da svetlosno zagađenje sada stvara efekat da se noćno nebo osvetljava za 10 odsto godišnje, što može da izazove takav efekat da se i najsvetlije zvezde “nestanu” sa neba vrlo brzo.

Dete koje je rođeno kada je bilo vidljivo 250 zvezda na nebu, danas, do napunjene 18. godine, može da vidi samo 100, dodaje Gardijan.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: