Podeli vest

Australija je od danas prva zemlja na svetu koja je odobrila psihodelike kao lekove na nacionalnom nivou. Istraživači su se začudili kada je australijsko tradicionalno konzervativno telo za lekove odobrio upotrebu psihodelika kao pomoć u terapijskim sesijama početkom godine, peneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

lekovi
Foto: Pixabay

Odlukom će se psilocibin, koji se nalazi u halucinogenim pečurkama, koristiti za upornu depresiju.

Omogućiće se, takođe, da MDMA, poznat kao ekstazi u obliku tableta, koristi za posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

Iako će pristup lekovima biti ograničen i skup, mnogi stručnjaci i pacijenti to pozdravljaju kao značajan trenutak, dok velike zdravstvene organizacije pozivaju na oprez. I druge zemlje su istraživale psihodelike za saosećajnu upotrebu, uključujući Švajcarsku, Kanadu i Izrael, gde su regulatori doneli slične odluke, iako ne na nacionalnom nivou kao u Australiji.

Psihodelične klinike, takođe, rade legalno u zemljama poput Jamajke i Kostarike. Australijsko medicinsko udruženje (AMA) i Kraljevski koledž psihijatara Australije i Novog Zelanda (RANZCP) izrazili su ozbiljnu zabrinutost.

Obe grupe su pozvale na studije većeg obima i bolje istraživanje psihodeličkih tretmana, upozoravajući na nepoznate rizike, dugoročne neželjene efekte i “potencijalno veoma ograničene koristi” od njihove upotrebe u terapiji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: