Podeli vest

Rat u Ukrajini izazvao je velike troškove po uzgajivače živine u Austriji zbog čega se boje da će doći do problema sa snabdevanjem jajima i cenom

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

JAJA nestašica
Foto: Shutterstock

Rat u Ukrajini, žitnici Evrope izazvao je velike troškove po uzgajivače živine u Austriji.

Pored skupih energenata oni sada ne mogu ni da budu sigurni u raspoloživost hrane za živinu.

Austrijski uzgajivači živine zbog toga traže povećanje cene jaja, jer će, kažu, od jeseni, biti ugrožena snabdevanje jajima.

Oni su, u saopštenju, istakla da je cena jaja ostala na istoj ceni dok su proteklih deset godina druge nemirnice poskupljivale.

Trenutna situacija, smatraju, ugrožava egzistenciju mnogih seljaka.

“Ako ne budemo brzo reagovali onda će od jeseni biti ugrožena snabdevenost jajima u Austriji”, upozorio je predsednik Centralnog udruženja uzgajivača živine Franc Karlhuber.

Konkretno cena prizvodnje po jaju, i to svih klasa mora biti povećano za pet centi.

Trenutno je cena proizvodnje jaja na 8,2 do 8,3 centi, preneo je Martin Majringer iz Poljoprivredne komore Gornje Austrije.

Za cena proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja živine, to jest bez držanja u kavezu, je 12,5 centi, a takozvana bio jaja čak 19 centi po komadu.

Prodavnice su prošle godine podigle cenu jaja za dva do tri centi po komadu, ali proizvođači su od toga dobili svega 0,75 centi.

Željenim povećanjem od pet centi po jajetu se pokrivaju dodatni troškovi proizvodnje, nastali poskupljenjima, ukazuje Udruženje.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: