Podeli vest

Austrija jeste i ostaje neutralna, ali i poudzan partner po pitanju bezbednosne politike, poručio je austrijski kancelar Nehamer koji prisustvuje Samitu NATO

Autor : Bilten.rs , Izvor :

KANCELAR AUSTRIJA nehmar
Foto: Shutterstock

Austrijski kancelar Karl Nehamer ocenio je da postoji novi kvalitet saradnje neutralnih i nesvrstanih država kao što je Austrija sa NATO, ali i da članstvo Beča u zapadnoj vojnoj alijansi nije opcija i da se o tome ne razmišlja.

Austrija jeste i ostaje neutralna, ali i poudzan partner po pitanju bezbednosne politike, poručio je Nehamer koji prisustvuje Samitu NATO u Madridu.

On je podsetio da je Austrija već sada sa oko 400 vojnika aktivna u mirovnim misijama EU, kao i sa 300 u misijama NATO i 200 u misijama EU.

Austrija, prema njegovim rečima, može kao neutralna zemlja da pokaže solidarnost i nastupa kao posrednik.

To što je dobio poziv od španskog kolege Pedra Sančesa da prisustvuje “evroatlantskoj večeri”, koji su, pored predstavnika NATO država, prisustvovale i nesvrstane članice EU, ocenio je novim kvalitetom u odnosima i, kako je kazao, možda i prekretnicom u saradnji.

Ukazao je da je to verovatno posledica rata u Ukrajini.

“Saradnja NATO i EU je važan sastavni deo odbrambene i bezbednosne politike”, istakao je Nehamer.

Generalni sekretar Slobodarske partije Austrije (FPO) Mihael Šnedlic ocenio je pogrešnim i fatalnim signalom učešće Nehamera na Samitu NATO.

“Nehamer ponovo nanosi štetu našem statusu kao neutralne zemlje. ”N” u nazivu NATO definitivno ne stoji za trajnu neutralnost”, naglasio je on.

Inače, Nehamer je na marginama Samita NATO imao sastanak sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Taj sastanak Nehamer je okarakterisao kao “početak relaksiranijih odnosa” sa Turskom.

Između Beča i Ankare u prošlosti postojale su tenzije, zbog kojih je Turska čak i blokirala vojnu saradnju Austrije sa NATO u okviru Partnerstva za mir.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: