Ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner izjavio je da je Austrija, koja je predvodila napore u Evropskoj uniji protiv pridruživanja Rumunije i Bugarske Šengenskom sporazumu, spremna da ublaži svoj stav pristankom da se te dve zemlje pridruže Šengenu samo kada je reč o putovanjima avionom, zbog jačanja bezbednosti spoljnih granica EU.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

austrija
Foto: Pixabay

“Da, moguće je zamisliti promene što se tiče putovanja avionom putnika iz Rumunije i Bugarske”, rekao je Karner u intervjuu za radio ORF, prenosi Rojters.

Istakao je da Austrija uslovljava ublažavanje stava masovnim jačanjem zaštite spoljnih granica EU, dodajući da je Austrija poslala svoj stav Evropskoj komisiji i da je “lopta sada na njihovom terenu”.

Na sastanku ministara unutrašnjih poslova država članica EU održanom pre godinu dana, Austrija se usprotivila pridruživanu Rumunije i Bugarske Šengenskoj zoni, navodeći da te dve zemlje prethodno moraju da učine više na sprečavanju ilegalnih migracionih tokova.

Za austrijsku vladajuću konzervativnu Narodnu partiju (OVP) borba protiv ilegalne imigracije postala je ključno pitanje predizborne kampanje, a uoči parlamentarnih izbora zakazanih za sledeću godinu krajnje desničarska Partija slobode ima jasnu prednost u istraživanjima javnog mnjenja, navodi Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: