Podeli vest

Najpametnije zemlje su uglavnom one koje uz visok prosečan nivo inteligencije, mnogo ulažu u obrazovanje i održavanje standarda. Ovo je lista najinteligentnijih nacija sveta

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Beograd
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

Zemlje u kojima je obrazovanje prioritet i gde je prožeta kultura učenja i samousavršavanja takođe imaju tendenciju da prolaze dobro na ovakvim listama. Upravo zbog toga, osim visine koeficijenta inteligencije ova lista uzima u obzir i nivo obrazobanja, piše ViseVoter.

Kako se navodi obrazovanje je ključni faktor u razvoju kognitivnih sposobnosti i veština koje su neophodne za uspeh u životu. Obrazovanje može pružiti pojedincima znanje, veštine rešavanja problema i sposobnosti kritičkog mišljenja, koje su važne komponente inteligencije. Štaviše, pokazalo se da pristup obrazovanju poboljšava kognitivni razvoj, posebno u ranom detinjstvu, što dovodi do dugoročnih koristi za akademska postignuća i uspeh u karijeri.

Analizom različitih rezultata i primenom sistema različitih merenja došlo se do liste najpametnijih nacija, evo i njihovog redolseda:

  1. Japan
  2. Tajvan
  3. Singapur
  4. Hong Kong
  5. Narodna Republika Kina
  6. Južna Koreja
  7. Belorusija
  8. Finska
  9. Lihtenštajn
  10. Nemačka

Srbija se na ovoj listi po prosečnoj inteligenciji nalazi se 58 mestu, Hrvatska je na 36. mestu, Bosna i Hercegovina na 65 mestu dok je Crna Gora zauzela 81. mesto.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: