Podeli vest

Postoji mogućnost proširenja kapaciteta gasnog interkorektora između Srbije i Bugarske sa 1,8 na 3,2 milijarde kubnih metara, izjavio je danas generalni direktor JP “Srbijagas” Dušan Bajatović.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gasovod
Foto:Pixabay

On je prilikom posete merno-regulacione stanice “Trupale” na gasnom interkonektoru između Srbije i Bugarske u Nišu, naveo da bi Srbija takođe mogla da izgradi novi gasovod od Niša, preko Beograda, do mađarske granice koji bi praktično spojio grčki LNG terminal u Aleksandropolisu sa jednim od najvećih skladišta u Evropi, u austrijskom Baumgartneru.
“To znači da bi mogli da se spojimo sa izvorima gasa na Severnom moru”, rekao je Bajatović.


Gasni interkorektor između Srbije i Bugarske pušten je u rad početkom decembra prošle godine.
Obezbediće dodatnih 60 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, koje iznose oko tri milijarde kubnih metara gasa.


Gasni interkonektor povezuje postojeću mrežu u Nišu sa bugarskom mrežom u Sofiji u dužini od 109 kilometara, a putem njega nabavljaće se gas iz Azerbejdžana čime će se Srbija osloboditi zavisnosti od ruskog gasa.


Bajatović je gasnu stanicu “Trupale” posetio zajedno sa direktorkom Odeljenja za evropske integracije i ekonomiju u Delegaciji EU u Srbiji Andreom Hohhuber i još dvadesetak članova delegacije.


Generalni direktor JP “Srbijagas” upoznao je evropsku delegaciju sa strateškim planovima JP “Srbijagas” za snabdevanje regionalnog tržišta, kao i o mogućnostima podrške EU u realizaciji tog projekta.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: