Podeli vest

Bajden će u Tokiju imati razgovor sa japanskim carem Naruhitom pre susreta sa premijerom Japana Fumiom Kišidom

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Bajden
Foto: Shutterstock

Predsednik SAD Džozef Bajden doputovao je danas u Tokio gde namerava da pokrene plan većeg američkog ekonomskog angažovanja u indo-pacifičkom regionu.

Pre nego što je ovaj plan njegove administracije obelodanjen, Bajden se suočio sa kritikama i optužbama da će zemljama u regionu ponuditi oskudne pogodnosti, prenosi Rojters.

Bajden će u Tokiju imati razgovor sa japanskim carem Naruhitom pre susreta sa premijerom Japana Fumiom Kišidom.

Očekuje se da će Bajden i Kišida razgovarati o planovima Japana da proširi svoje vojne kapacitete i vojni manevarski doseg kao odgovor na rastuću moć Kine.

U Tokiju će sutra biti pokrenut i dugo očekivani Bajdenov indo-pacifički ekonomski okvir za prosperitet (IPEF), program koji ima za cilj da bliže poveže zemlje regiona kroz primenu zajedničkih standarda u brojnim oblastima uključujući otpornost lanaca snabdevanja, čistu energiju, infrastrukturu, digitalnu tehnologiju i trgovinu.

Tokom drugog dela svoje azijske turneje u svojstvu predsednika SAD, Bajden će se sastati sa liderima Japana, Indije i Australije, političkim vrhom zemalja članica grupe Kvad koja se smatra jednim od kamena međaša njegove strategije suprotstavljanja rastućem uticaju Kine.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: