Podeli vest

Tokom obraćanja javnosti nakon izbora za Senat, Bajden je poručio da je američka demokratija bila na probi proteklih godina, ali da je narod rekao svoje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bajden
Foto: Shutterstock

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da će početkom sledeće godine odlučiti da li će se kandidovati za još jedan četvorogodišnji mandat.

Bajden je ponovio da namerava da se ponovo kandiduje za funkciju, ali da je to porodična odluka o kojoj će se odlučivati tokom praznika, prenosi Rojters.

Tokom obraćanja javnosti nakon izbora za Senat, Bajden je poručio da je američka demokratija bila na probi proteklih godina, ali da je narod rekao svoje.

“Dan izbora je bio dobar dan za demokratiju. Birači su jasno poručili da žele da očuvaju našu demokratiju. Nemamo još uvek kompletne rezultate, ali veliki crveni talas se nije dogodio”, rekao je Bajden aludirajući na republikance.

Ipak, predsednik SAD je izrazio nadu da će nakon ovih izbora demokrate i republikanci biti u stanju da nastave dvopartijski pristup u suprotstavljanju ruskoj agresiji u Ukrajini.

On je najavio da će nakon povratka sa predstojeće turneje u Severnu Afriku i Aziju pozvati predstavnike obe stranke u Belu kuću da razgovaraju o ovom problemu.

Američki predsednik je ukazao da je naredba ruskog vojnog vrha o evakuaciji trupa sa zapadne obale reke Dnjepar, nadomak grada Hersona, pokazatelj da Moskva ima “realne probleme” sa svojom vojskom.

“To pokazuje da oni imaju nekih stvarnih problema sa svojom vojskom”, rekao je Bajden i ocenio da će rusko povlačenje omogućiti obema stranama da ponovo kalibriraju svoje pozicije tokom zime.

Predsednik SAD je rekao da ostaje da se vidi da li je Ukrajina spremna da napravi kompromis sa Rusijom.

Govoreći o situaciji o Ukrajini, Bajden je u jednom trenutku napravio omašku, zamenivši Herson sa gradom Faludža u Iraku.

“Mislim da je kontekst u tome da li se ili ne oni povlače iz Faludže…i, a mislim iz…iz…Hersona, iz grada Hersona…”, rekao je Bajden.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: