Podeli vest

Bajdenov sastanak sa liderima Udruženja država jugoistične Azije je uoči sastanka sa liderima zemalja Kvada koji uz SAD čine Australija, Indija i Japan

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

asean
Foto: Shutterstock

Američki predsednik DŽozef Bajden izjavio je danas da je njegov prvi sastanak sa liderima Udruženja država jugoistične Azije (ASEAN) u Vašingtonu označio “novu eru” u odnosima između SAD i bloka sačinjenog od deset nacija.

Posle dvodnevnih sastanaka, u 28 tačaka dve strane su se dogovorile da preduzmu simboličan korak kojim bi se pojačali njihovi odnosi sa trenutnog “strateškog partnerstva” na “sveobuhvatno strateško partnerstvo” u novembru, preneo je Rojters.

Po pitanju Ukrajine, ponovili su da treba poštovati suverenitet, političku nezavisnost i teritorijalni integritet te zemlje, ali se u izjavi nije imenom osudila Rusija za napad na Ukrajinu.

Dvodnevni samit sa državama ASEAN, koji je počeo večerom u Beloj kući u četvrtak održava se uoči Bajdenove posete Južnoj Koreji i Japanu od 20. do 24. maja, gde je planiran i sastanak s liderima zemalja Kvada koji uz SAD čine Australija, Indija i Japan, navodi britanska agencija.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: