Podeli vest

Vrhovni sud SAD usvojio je juče predlog da se ograniče nadležnosti savezne vlade u izdavanju propisa o smanjenju emisije ugljenika iz elektrana.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bajden
Foto: Shutterstock

Sud je to učinio presudom koja će, kako prenosi Rojters, potkopati planove predsednika DŽozefa Bajdena da se uhvati u koštac sa klimatskim promenama.

U presudi koja je doneta sa šest glasova “za” i tri “protiv” ograničena su ovlašćenja Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) da reguliše emisiju gasova staklene bašte iz postojećih elektrana na ugalj i gas u skladu sa Zakonom o čistom vazduhu, preneo je Rojters.

Bela kuća je saopštila da advokati administracije analiziraju odluku i traže načine da reše problem emisije štetnih gasova u postojećim zakonskim okvirima.

Predsednik SAD DŽozef Bajden ocenio je da odluka Vrhovnog suda preti da ugrozi sposobnost SAD da se bore protiv klimatskih promena.

“Dok postoji rizik da ova odluka ugrozi sposobnost naše nacije da održava čist vazduh i bori se protiv klimatskih promena, neću popustiti u korišćenju zakonskih ovlašćenja za zaštitim javno zdravlje i borim se protiv klimatske krize”, naveo je Bajden u saopštenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: