Podeli vest

Suđenje sinu američkog predsednika, Hanteru Bajdenu, zbog optužbi za nelegalno posedovanje oružja dok je koristio narkotike, nastavljeno je pred sudom u Vilmingtonu iskazima njegove bivše supruge i nekadašnje devojke koje su opisivale kako se drogirao.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, File

Zoi Kestan, bivša devojka Hantera Bajdena, svedočila je da je on pušio krek “otprilike svakih 20 minuta” kada su se upoznali, prenosi BBC.

Ona je rekla da se sin predsednika SAD drogirao u luksuznim hotelima u Los Anđelesu, i da ponekad danima nije izlazio iz sobe, navodi Rojters.

Sve se to dešavalo nekoliko meseci pre nego što je 2018. kupio pištolj, tvrdi ona.

“Pušio je krek čim ustane iz kreveta”, rekla je Zoi Kestan i opisivala susrete sa “zastrašujućim” dilerima droge, kao i traženje recepta na internetu za pretvaranje kokaina u prahu u krek.

Kestan je bila i prvi svedok na suđenju sinu američkog predsednika. Tužilaštvo pokušava da dokaže da je Hanter Bajden svesno prekršio zakon jer je lagao da ne koristi drogu, u momentu kada je kupio pištolj u oktobru 2018.

Ketlin Bul, bivša supruga Hantera Bajdena koja se od njega razvela 2017. godine, takođe je 20 minuta svedočila o tome kako je otkrila da se on drogira.

Tužilaštvo planira da kao svedoka pozove i Hejli Bajden, udovicu pokojnog Hanterovog brata, Boa Bajdena.

Hanter Bajden se izjasnio da nije kriv za tri tačke optužnice koje ga terete da je lagao o zloupoterbi droga kada je kupovao pištolj. On je javno govorio o upotrebi droga i pisao o tome u svojim memoarima. Sudiji je rekao da se ne drogira od 2019.

Njegov advokat Ejb Louel kaže da Hanter Bajden nije koristio drogu u to vreme i da mu nije bio cilj da nekog obmane.

Kestan je svedočila i o poruci koju joj je Hanter Bajden poslao mesec dana pošto je kupio pištolj, u kojoj je rekao da će možda uspeti da se skine sa droga, ali “da će uvek biti zavisnik”.

Ona je rekla da ga nije videla nekoliko nedelja pre i pošto je kupio pištolj. Takođe je rekla da je Hanter sebe opisivao kao zavisnika, ali više u smislu osobe koja se oporavlja od zloupotrebe narkotika.

Louel je poroti rekao i da su sms poruke o drogi, o kojima je svedočila agentkinja FBI, bile poslate mesecima pošto je oružje oduzeto od Bajdena.

On je takođe unakrsno ispitivao svedokinju tužilaštva, agentkinju FBI Eriku Džensen, i pokušavao da ospori tvrdnje da je Hanter Bajden podigao 151.000 dolara u kešu u vreme kada je kupio pištolj, kako bi kupovao drogu.

Džensen je priznala da ne zna da li je taj novac koristio za plaćanje smeštaja, ili druge stvari.

Tužilac Derek Hajns je rekao da je Bajdenov sin alkohol i druge stvari plaćao karticama.

“Da li dileri droge prihvataju kartice?”, pitao je tužilac Džensen, na šta je ona odgovorila “Ne da ja znam”, prenosi Glas Amerike.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada…