Podeli vest

U Beogradu je počeo Bankarski samit 2023. na kojem su se prvi put uz ostale učesnike iz bankarskog i osiguravajućeg sektora okupili i guverneri i predstavnici centralnih banaka Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine (BiH), Makedonije i Crne Gore.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Na ovom jedinstvenom događaju u finansijskom sektoru koji se održava u Sava centru, razgovaće se o aktuelnostima i izazovima u bankarskom sektoru.

Na samitu učestvuju guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković, guverner Hrvatske centralne banke (HCB) Boris Vujčić, viceguverner centralne banke BiH Marko Vidaković, kao i generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Marina Papadakis.

Organizator Bankarskog samita 2023, je Udruženje banaka Srbije (UBS) koje ovim događajem obeležava svoj 102. rođendan.

Papadakis je kazala otvarajući Bankarski samit da je cilj UBS već 102 godine isti cilj, a to je jačanje bankarskog sektora, ali i edukacija u svim finansijskim oblastima, poboljšanje ekonomije uopšte, kao i poboljšanje životnog standarda “svih nas koji u Srbiji živimo i radimo”.

“Danas imamo čast, veliko izadovoljstvo da vam kažemo da smo okupili predstavnike čelnih ljudi pet centralnih banaka iz regiona. Isto tako okupili smo predstavnike šest nacionalnih udruženja banaka, zemalja iz okruženja. Cilj nam je da u razmeni znanja, iskustava, ideja, kreiramo neke nove inicijative čiji će domašaj izaći potencijalno i van okvira naših nacionalnih država”, kazala je ona.

Papadakis je najavila da će naredne godine biti održan dvodnevni bankarski samit 4. i 5. decembra na istom mestu u Sava centru.

“Tu planiramo da pored predstavnika već prisutnih institucija uključimo i predstavnike ECB, međunarodnih finansijskih institucija, sve banke koje posluju u našem regionu i šire, kao i osiguravajuće kuće koje su naši prirodni najbliži partneri”, dodala je Papadakis.

Tabaković: Bankarski sektor u Srbiji stabilan, visokolikvidan i profitabilan

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je bankarski sektor Srbije stabilan, visokolikvidan i profitabilan.

Ključni pokazatelji poslovanja banaka u Srbiji znatno su iznad regulatornih vrednosti, dok je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima blizu istorijskog minimuma, rekla je Tabaković otvarajući Bankarski samit 2023, koji organizuje Udruženje banaka Srbije (UBS).

Prema rečima Tabaković, mera ograničavanja kamatnih stopa na stambene kredite sa varijabilnom kamatnom stopom ni na koji način nije ugrozila poslovanje bankarskog sektora u Srbiji, ali je doprinela očuvanju finansijske stabilnosti sprečavanjem rasta problematičnih kredita.

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

“Ovom merom se povećava i raspoloživi dohodak stanovništva, ali u obimu koji ne ugrožava snažnu opadajuću putanju inflacije, jer čini oko 0,3 odsto ukupne potrošnje domaćinstava u Srbiji u jednoj godini. Dakle, cilj za inflaciju nije narušen”, istakla je guverner NBS.
Ona je navela i da ova mera doprinosi oporavku potrošnje, koji nam je, kako je naglasila, neophodan da bismo ostvarili željeni privredni rast.

Guverner NBS je iznela i podatak da je aktiva poslovnih banaka koje posluju u Srbiji oko 50 milijardi evra, što je za 80 odsto viši nivo aktive nego u 2012. godini.
“To je efekat sinergije, ali ima i efekta poverenja. Da postoji poverenje u naš sistem govori i podatak da je devizna štednja stanovništva tokom 10 godine povećana za preko 70 odsto, dok je dinarska štednja veća oko sedam puta”, kazala je ona.
Tabaković je dodala i da bankarski sektor, kao i svi drugi sektori, mora da deli sudbinu privrede i građana, jer samo tako može da traje.

Prema njenim rečima, ljudi, znanje i poverenje su ključni temelji na kojima počiva bankarstvo, odnosno države i sve institucije.
“Na nama je da delujemo mudro i da u skučenom prostoru između velikih očekivanja od nas kao regulatora i nasleđenih preteranih sloboda u ime tržišta, kapitalizma i demokratije, delujemo u opštem interesu”, naglasila je Tabaković.


Ona je navela da su uslovi u kojima se danas radi jedni od najizazovnijih u istoriji i da su rizici mahom globalni, pa je zato neophodno sinhronizovano delovanje i preduzimanje, kako je kazala, restriktivnih mera.
“U meri u kojoj svako od nas pojedinačno bude uspešno sprovodio svoju ekonomiju kroz sve ove turbulencije koje se dešavaju, i nama kao i našim susedima će biti bolje”, rekla je Tabaković.


Guverner centralne banke Srbije je navela i da se u Srbiji kurs dinara prema evru, uprkos svim izazovima, čuva na relativno stabilnom nivou.
Prema njenim rečima, stabilnost kursa dinara prema evru jedan od ključnih stubova ukupne makroekonomske i finansijske stabilnosti zemlje, što su potvrdili i MMF, evropski zvaničnici i investitori u Srbiji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: