Podeli vest

Rat u Ukrajini – 620. dan. Najžešće borbe i dalje oko Avdejevke – ruske snage nastoje da opkole grad, a ukrajinska vojska tvrdi da uspeva da odbije napade. Ukrajinci nastavljaju pokušaje proboja ka Melitopolju i Donjecku. Borbe se vode i prema Zaporožju i Hersonu. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da bi američki vojnici na kraju mogli da budu uvučeni u veći evropski sukob sa Rusijom ako Vašington ne pojača podršku Kijevu. Poziva Donalda Trampa da poseti Ukrajinu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

NAPAD DRONOVIMA UKRAJINA
Tanjug/AP Photo/Roman Hrytsyna

Regionalne vlasti:U napadu RUS na Odesu povređeno 5 ljudi,štete na infrastkturi

Pet ljudi povređeno je u noćašnjem napadu ruskih snaga na Odesu, izjavio je načelnik uprave Odeske oblasti Oleh Kiper. Naveo je da su u napadu oštećeni infrastruktura i stambeni objekti, prenosi Unian. Gradonačelnik Odese Genadij Truhanov izjavio je da je ozbiljno oštećena zgrada Muzeja umetnosti. Komanda jug Oružanih snaga Ukrajine saopštila je da je ruska vojska napala Odesu najverovatnije raketama “Oniks” i “Iskander-M” i navela da su snage PVO oborile 15 dronova iznad Odese, preneo je ukrajinski javni servis Suspilne.

Zelenski: Smrt vojnika na ceremoniji dodele nagrada mogla se izbeći

Ukrajina je pokrenula istragu o pogibiji vojnika 128. brdsko-jurišne brigadi i biće sprovedene promene u vojsci kako bi se iskorenio nemar, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u večernjem obraćanju.

Zelenski je preneo saučešće rođacima poginulih, ali je napomenuo da se tragedija „mogla izbeći“.

„Ministar odbrane (Rustem) Umerov me je izvestio o merama koje su preduzete da se saznaju sve okolnosti onoga što se dogodilo, ko je šta konkretno naredio. Zbog tragedije je takođe pokrenut krivični postupak“, rekao je ukrajinski predsednik, prenosi Kijev independent.

Predsednik je obećao da će sprovesti promene u oružanim snagama kako bi se pozabavili nemarom, praksama iz sovjetskog doba i birokratijom.

„Glavna stvar je utvrditi punu istinu o tome šta se dogodilo i sprečiti da se ovo ponovi”, rekao je Zelenski i ukazao na važnost očuvanja nacionalnog jedinstva u borbi protiv ruske invazije.

U ruskom napadu tokom ceremonije dodele vojnih nagrada 3. novembra u Zaporoškoj oblasti ubijeno je više od 20 vojnika, iako tačan broj do sada nije potvrđen.

bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: