Podeli vest

Evropska nafta Brent je ojačala za 0,88 posto na 111,1 dolar po barelu na trgovaju u Londonu, a cena američke WTI nafte je porasla za 0,58 procenata na 108,4 dolara za barel

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

berza
Foto: Pixabay

Uspon cena nafte ubrzao se danas premašujući nivo od 111 dolara za barel, nakon medijskih izveštaja da je naftna grupa OPEK+ odlučila da skromno poveća proizvodnju u junu, i pošto je Evropska unija iznela u sredu plan o embargu na uvoz ruske nafte.

Evropska nafta Brent je ojačala za 0,88 posto na 111,1 dolar po barelu na trgovaju u Londonu u 17:05 časova po našem vremenu, a cena američke WTI nafte je porasla za 0,58 procenata na 108,4 dolara za barel, prema podacima sa portala oilprice.com, koji prati kretanje cena u realnom vremenu.

Grupa OPEK+, koju čine Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici koje predvodi Rusija, dogovorila se danas o skromnom mesečnom povećanju proizvodnje za 432.000 barela dnevno u junu, izvestio je Rojters.

Iz ove naftne alijanse su poručili da sa ne može OPEK+ kriviti za poremećaj ruskih isporuka i da kineski lokdaun zbog kovid virusa ugrožava izglede potražnje u narednom periodu.

Dva izvora koja su prisustvovala sastanku rekla su Rojtersu da su delegati potpuno izbegavali bilo kakvu diskusiju o zapadnim sankcijama Rusiji, i da su razgovore završili u rekordno kratkom vremenu od nešto manje od 15 minuta.

Evropski embargo na naftu će verovatno primorati Rusiju da preusmeri isporuke ka Aziji i da naglo smanji proizvodnju, dok će se EU otimati na tržištu za kupovinu preostale raspoložive ponude. Oba ova faktora će verovatno podupreti povišene cene sirove nafte.

Generalni sekretar OPEK-a Mohamed Barkindo rekao je u sredu da je nemoguće da drugi proizvođači nadoknade ruski izvoz od preko 7,0 miliona barela dnevno. Slobodni kapaciteti jednostavno ne postoje, naglasio je on.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: