Podeli vest

Institutu za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut objavio danas da je u ovoj godini registrovano ukupno 10 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

laboratorija
Foto: Pixabay

U saopštenju se precizira da su obolele osobe, kod kojih je do jučerašnjeg dana potvrđen taj virus, sa teritorije Južnobačkog, Zapadnobačkog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Južnobanatskog i Sremskog okruga, kao i da je jedna zaražena osoba doputovala iz Nemačke.

Kod pacijentkinje hospitalizovane u Kliničkom centru Niš, a kod koje je postavljena sumnja na obolevanje od groznice Zapadnog Nila, u toku je dodatna laboratorijska dijagnostika u cilju potvrde obolevanja.

Batut navodi da su obolele osobe dominantno muškog pola, prosečne starosti oko 65 godina, a da je većina njih, 80 odsto, imala neke komorbidite, najčešće dijabetes i hipertenziju.

Svi do sada potvrđeni slučajevi imaju neki od oblika neuroinvazivne forme bolesti (meningitis ili encefalitis) i nalaze se na bolničkom lečenju.

Iz Batuta dodaju da je do 2. avgusta državama Evropske unije (EU) i Evropske ekonomske zajednice (EEZ) prijavljen 41 slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji i to 26 u Italiji, 11 u Grčkoj, tri u Francuskoj i jedan u Mađarskoj.

Registrovana su i tri smrtna ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa groznicom Zapadnog Nila, dva u Grčkoj i jedan u Italiji.

Kako se navodi, groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca, a glavni prenosilac virusa Zapadnog Nila je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas.

Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra.

Batut u cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, preporučuje upotrebu repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom, nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje, a preporučuje se da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.

Preporučuje se i izbegavanje boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru, upotreba zaštitne mreže protiv komaraca, redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru, boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen, kao i izbegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare

. Dodaje se da se smanjenje broja komaraca na otvorenom postiže isušivanjem izvora stajaće vode i uklanjanjem starih guma.

Preporuke Instituta “Batut” za zaštitu od komaraca

  • koristite repelente na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom
  • nosite odeću dugih rukava i nogavica, svetle boje. Najbolje je da bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.
  • izbegavajte boravak na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru
  • koristite zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta
  • ako je moguće, boravite u klimatizovanim prostorima, broj insekata u takvim uslovima značajno je smanjen
  • izbegavajte područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare
  • najmanje jednom nedeljno ispraznite vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki
  • uklonite odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu

bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:


podnaslov

Autor : Bilten.rs , Izvor :


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ