Podeli vest

Prema prošlogodišnjem prosečnom kursu dinara u odnosu na dolar i evro, BDP Srbije je iznosio 63 milijarde dolara, odnosno 53,3 milijarde evra, prema statističkim podacima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

biznis
Foto: Pixabay

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u 2021. iznosio je, u tekućim cenama, 6.270 milijardi dinara, i u odnosu na prethodnu godinu je nominalno veći za 13,9 posto, a realno veći za 7,5 procenata, objavio je Republički zavod za statistiku.

Prema prošlogodišnjem prosečnom kursu dinara u odnosu na dolar i evro, BDP Srbije je iznosio 63 milijarde dolara, odnosno 53,3 milijarde evra, prema statističkim podacima.

Posmatrano po delatnostima, u 2021. su najznačajnije učešće u formiranju BDP-a imali prerađivačka industrija s udelom od 13 posto, trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila (11,8%), poslovanja nekretninama (6,8%), poljoprivreda, šmarstvo i ribarstvo (6,3%) i sektor građevinarstva (6,0%).

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, učešće izdataka za individualnu potrošnju domaćinstava iznosilo je 64,9 procenata, za individualnu potrošnju sektora države 10 posto, za kolektivnu potrošnju sektora države 6,9 odsto, za bruto investicije u osnovna sredstva 23,1 procenat, za izvoz dobara i usluga 54,5, a za uvoz dobara i usluga 62,3 posto.

Realni rast bruto dodate vrednosti (BDV) ostvaren je lani u sektorima: usluga smeštaja i ishrane 31,8 posto, u rudarstvu 29,4 posto, sektoru umetnosti, zabave i rekreacije 26,3 i sektoru građevinarstva 17,6 procenata. Realni pad BDV-a zabeležen je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od 5,7 odsto.

Kad je reč o rashodnoj strani, realni rast zabeležen je kod svih agregata, pri čemu su izdaci za individualnu potrošnju domaćinstava porasli za 7,8 posto, izdaci za individualnu potrošnju sektora države za 7,2, a za kolektivnu potrošnju države za 0,2 odsto, izdaci bruto investicija u osnovna sredstva za 15,9 procenata, izvoza dobara i usluga za 19,5, i uvoza dobara i usluga za 17,7 posto, navodi se u izveštaju RZS-a.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: