Podeli vest

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je danas da je azijsko tržište velika šansa za srpske kompanije i startape

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

begovic
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je danas da se broj kompanija i startapa iz oblasti IKT industrije u našoj zemlji stalno povećava, da se razvijaju neverovatnom brzinom i da treba da iskoriste svoje potencijale poslovanjem na azijskom tržištu, čime bi doprineli i privrednom rastu Srbije.

Konferencija “Kako uspeti u Aziji iz Srbije”, koja je deo NINJA tromesečnog akceleratorskog programa namenjenog startapima u fazi intenzivnog rasta, održana je danas u Beogradu u prisustvu predstavnika korporacija, startapa i države koji su predstavili mogućnosti koje azijsko tržište otvara za srpske startape i kompanije.

Begović je za Tanjug navela da je cilj ovog događaja da se podrži saradnja digitalne Srbije i Japanske agencije za međunarodnu saradnju, a koje su pružile podršku startapima u našoj zemlji.

“Azija je vrlo moćno i ogromno tržište koje treba da otvorimo za našu startap zajednicu kako bi oni plasirali svoje proizvode i usluge na tom tržištu sa jedne strane, a s druge strane na taj način doprineli privrednom rastu Srbije, otvaranju novih radnih mesta i daljem razvoju startap ekosistema”, navela je Begović.

Ministarka je dodala da je svako tržište specifično pa će, smatra, program NINJA pomoći ljudima iz startap zajednice da se pripreme za azijsko tržište koje se razlikuje od tržišta u Srbiji i EU.

“Mislim da će eksperti, koji će biti mentori ovim kompanijama pružiti bolju šansu da uspeju na vrlo konkurentnom, ali opet jako velikom i potentnom tržištu u Aziji”, kazala je Begović.

Istakla je smo privlačenjem najvećih kompanija iz IKT industrije država pokazali da imamo uslove ne samo za čistu proizvodnju, već i za otvaranje istraživačko razvojnih centara.

Kako je navela, cilj je da se zaposli visokoobrazovani kadar, eksperti i da se istovremeno privuku stručnjaci iz celog sveta koji će prepoznati našu zemlju kao pogodnu za ovakav vid aktivnosti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: