Podeli vest

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović razgovarala je danas sa rukovodstvom i naučnim radnicima Instituta za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić” o planovima i viziji te jedinstvene institucije iz oblasti lekovitog bilja na Balkanu, koja, zahvaljujući spoju proizvodnje i naučno istraživačke delatnosti 75 godina plasira prozivode na brojna tržišta, uključujući i SAD.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ (STF)

“Danas smo pričali i o budućnosti Instituta Josip Pančić, s obzirom na razvoj novih tehnologija i na veliku kompeticiju i način na koji nauka, stručnost i inovacije mogu da budu kompetitivna prednost i da se na taj način reše makar dela kompeticiije na tržištu”, rekla je Begović novinarima tokom obilaska Instituta.

Prema njenim rečima, nauka i inovacije i naravno istorijat predstavljaju najveću snagu Instituta “Josif Pančić” koji mora mnogo intenzivnije da koristi spoj nauke i prozivodnje, naučnih istraživanja kako bi i dalje ostao jedan od inovativnijih instituta.

Podsetila je da Institut građane asocira na čajeve, na različite tinkture, kreme, pomade, dodatke ishrani i sve što priroda može da da, a što zahvaljujući nauci i stručnjacima završi na tržištu kao proizvod.

“Institut ima i apoteke, sopstvenu apoteku gde građani dobijaju personalizovan lični pristup u odabiru najboljeg preparata za njih”, dodala je Begović.

Direktor Instituta Milan Lukić izjavio je da je današnja poseta ministarke i njenog tima veoma značajna, jer je bila prilika da ih upoznaju sa problemima ali pre svega i onim što rade kada je reč o naučno-istraživačkoj delatnosti, razvojnoj ali i proizvodnoj delatnosti.

Naglasio je da je Institut jedinstvena institucija u oblasti lekovitog bilja, ne samo na području Srbije, već i Balkana, koja, već 75 godina zahvaljujući jedinstvu naučno-istraživačke delatnosti i proizvodnje, na tržište plasira preko 300 proizvoda, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

“Mi smo jedini Institut koji ima, kada je u pitanju naučno-istraživački rad gotovo 50 odsto izuzetnih istraživača u kategoriji od 10 procenata što je zaista izuzetan rezultat naučno-istraživačkog rada. Ono što je vrlo važno je da svih 300 i više proizvoda koje plasiramo na tržište jeste rezultat naučno-istraživačkog rada”, naveo je Lukić.

Podsetio je da proizvode lekovitog bilja promovišu i u cilju prevencije zdravlja i uanpređenja kvaliteta ishrane.

“Imamo dobru, uspostavljenu multidisciplinarnu saradnju, ne samo sa različitim institucijama u Srbiji, već i sa velikim brojem instituta, institucija, fakulteta i univerziteta širom Evrope i SAD”, kazao je direktor i naglasio da kao rezultat takve saradnje proizilazi veliki broj naučno-istraživačkih radova kao i veoma dobra saradnja u oblasti naučno-istraživačkih projekata.

Lukić je naglasio da im je jedan od ciljeva da još više učestvuju na naučno-istraživačkim projektima i tako promovišu svoje naučne radnike koji su zaista sjajni po svojim rezultatima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ