Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović je istakla je danas na specijalnom događaju u okviru Kopaonik biznis foruma, na kojem je održana prezentaciji EXPO 2027, da očekuje da će biti sve za tu manifestaciju biti urađeno na vreme.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ (STF)

Ona je navela da je presudno za izbor Srbije za domaćina ove izložbe bilo to što je pokazala da uvažava sve zemlje i da im daje priliku da nešto da kažu.

Begović je na panelu ispričala da je i Lisabonski EXPO centar organizovan na delu koji je nekada bio deponija, a da tamo sada žive mladi i da je taj deo grada postao omiljeni i produženi deo Lisabona.

Ministarka je za Tanjug, govoreći o tome da li u temi EXPO-a ima i koliko mesta za nauku, tehnološki razvoj i inovacije rekla da apsolutno ima i da će biti i inovacija koje će se prožimati kroz arhitekturu, vizuelni doživljaj i sve servise koji će biti dostupni posetiocima.

“To su servisi poput autonomnih vozila, autonomnih prevoza, novih sistema, algoritama koji će pratiti dolazak posetilaca u Srbiju i omogućiti im dostupnost različitim informacijama koje će ih lično pratiti. Nove tehnologije uvek imaju korene u nauci i jako je puno i domaćih kompanija koje imaju fantastična inovativna rešenja”, rekla je ona.

Dodala je da će te kompanije dobiti svojih pet minuta na EXPO-u i da je ova izložba u stvari način kako Srbija predstavlja sebe svetu.

Prema njenim rečima nauka, znanje i inovacije su među ozbiljnijim snagama Srbije i one će imati svoje mesto na EXPO-u.

“S jedne strane, sama tema sport i muzika takođe se već sada prožimaju sa novim tehnologijama, od veštačke inteligencije do digitalizacije, do različitih novih oblasti nauke koje se bave i taj spoj u stvari će biti Srbija 2027.”, istakla je ona.

Navela je da će to zapravo biti taj skok u budućnost, odnosno kako Srbija vidi budućnost i kako planira da je prati i da bude ukorak sa njom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: