Podeli vest

Tvrdnje ruskih vlasti da Sjedinjene Američke Države stoje iza napada dronom na Kremlj su lažne, izjavio je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kremlj
Foto: Tanjug/AP Photo

“Sjedinjene Američke Države ne ohrabruju niti omogućavaju Ukrajini da napadne van svojih granica”, rekao je Kirbi za američki TV kanal MSNBC.

Rusija je, kako prenosi Rojters, optužila SAD da stoje iza napada usmerenog na ubistvo ruskog predsednika Vladimira Putina. Kremlj je u sredu saopštio da je Ukrajina pokušala da napadne sedište ruske vlade dronovima preko noći, ali da je napad “uspešno odbijen”.

Putin nije povređen u navodnom napadu, o čemu je u sredu prenela ruska državna medijska agencija Tass.

Međutim, Kremlj nije pružio nikakve dokaze koji bi podržali tvrdnju o pokušaju napada.

Ukrajinski zvaničnici su negirali bilo kakvu umešanost u navodni napad, navodeći da bi to moglo da sugeriše da Rusija planira veliki “teroristički” napad na Ukrajinu u narednim danima.

Peskov optužuje: SAD stoje iza ukrajinskog napada na Kremlj

Ruske vlasti danas su optužile Sjedinjene Američke Države da stoje iza napada na Kremlj koji je, kako navode, za cilj imao ubistvo predsednika Rusije Vladimira Putina.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Vašington treba da bude svestan da Rusija zna da bira mete, a da Ukrajina samo sprovodi planove SAD, prenosi Rojters.

“Veoma je važno da Vašington shvati da mi to znamo i da bude svestan koliko je opasno tako direktna umešanost u sukob”, upozorio je Peskov. On je istakao da Moskva zna da Kijev i sredstva i mete za napade bira po naređenju Vašingtona. “Pokušaji da se ovo demantuje, i u Kijevu i u Vašingtonu, apsolutno su smešni”, poručio je Peskov, prenosi TAS S.

On je rekao da je, nakon pokušaja napada, radno okruženje u Kremlju normalno, da svi rade, kao i da ruski predsednik ostaje miran u teškim situacijama, što je bio slučaj i prilikom napada na Kremlj.

Peskov je naveo da Ruski istražni komitet i druge agencije trenutno istražuju ukrajinski napad dronom na Kremlj, ali je istakao da podaci ruskih specijalnih službi ukazuju na činjenicu da je Ukrajina bila umešana u pokušaj napada na Kremlj.

“Ono što se desilo zahteva veoma temeljnu istragu, brzu istragu. O tome se brinu Istražni komitet i druge službe. Ne mogu da vam kažem kada treba očekivati rezultate. To zavisi od njih”, rekao je Peskov.

Istakao je da su mere bezbednosti u Kremlju već pojačane, ali da je to tema za ozbiljnu analizu stručnjaka. On je dodao da Rusija razmatra različite opcije kada je reč o odgovoru na ukrajinski pokušaj napada dronovima na Kremlj.

“Širok je izbor, ali naravno, ovde ne mogu da iznosim detalje. U svakom slučaju, to će biti samo dobro osmišljeni koraci koji zadovoljavaju interese naše zemlje”, rekao je Peskov na konferenciji za medije.

Govoreći o predstojećoj Paradi pobede na Crvenom trgu 9. maja, Peskov je rekao da će se Putin obratiti, “kao i obično”.

Odgovarajući na pitanje novinara o mirovnoj misiji koju je spomenuo papa Franja, Peskov je rekao da su Moskvi poznata razmišljanja pape, ali da ruske vlasti nemaju informacije o konkretnim idejama Vatikana.

Iz kabineta ruskog predsednika juče je saopšteno da je Ukrajina pokušala da izvede napad dronovima na rezidenciju Vladimira Putina u Kremlju, što su ukrajinske vlasti negirale.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: