Podeli vest

Prvi laboratorijski rezultati bili su pozitivni: biljka jača urođeni antivirusni imunitet.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ehinaceja
Foto: Pixabay

 Ekstrakt biljke ljubičaste ehinaceje (Ećinacea purpurea) štiti od virusa koji izazivaju respiratorne infekcije, uključujući virus kovid-19, otkrili su istraživači tima profesora Vima Vandena Bergea iz Univerzitet u Antverpenu, prenose danas belgiski mediji.

Ekipa sada radi da potvrdi rezultate i da otkrije kako tačno ehinacea podržava naš imuni sistem.

“Ova biljka se bori protiv različitih virusa odgovornih za respiratorne infekcije, uključujući i korona virus. Takođe smanjuje rizik od infekcije”, saopštili su istraživači.

U toku pandemije biomedicinski stručnjaci su radili na razvoju dodatne zaštite od virusa kako bi ublažili teret pandemije za zdravstveni sektor. Profesor Vanden Berghe se fokusirao na efekte farmakološkog preparata „Ećinacea purpurea“, dobijenog od ljubičastog cveta ehinaceje.

Prvi laboratorijski rezultati bili su pozitivni: biljka jača urođeni antivirusni imunitet.

U tri naredne kliničke studije, naučnici su ispitivali efekte ekstrakta biljke na odrasle i decu, uvek sa obećavajućim rezultatima.

Prema istraživačima, ljubičasta ehinaceja takođe smanjuje ukupan broj prehlada.

“U studiji kod dece, čak je smanjeno virusno opterećenje u nazalnim sekretima za 98 odsto, što značajno smanjuje virusnu infektivnost”, saopštili su istraživači.

Sada slede dopunska istraživanja da bi proizvod mogao da bude komercijaliziran, ali pre toga je neophodno utvrditi kako tačno funkcioniše mehanizam zaštite. Za to je potrebno takođe više kliničkih studija, zaključio je profesor Vanden Berghe.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: