Podeli vest

Pripremno ročište je 8. marta bilo odloženo jer je Belivukov advokat Dejan Lazarević tražio izuzeće tužilaca i sudija

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sud
Foto: Pixabay

U Sprecijalnom sudu u Beogradu sutra iz drugog pokušaja treba da počne pripremno ročište u procesu protiv organizovane krominalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici potvrđenom optužnicom terete za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Pripremno ročište je 8. marta bilo odloženo jer je Belivukov advokat Dejan Lazarević tražio izuzeće tužilaca i sudija.

U međuvremenu Lazarević je 14. aprila uhapšen kao član kriminalne grupe Darka Šarića i on se od tada nalazi u pritvoru.

Pripremno ročište je zatvoreno za javnost i njemu mogu da prisustvuju samo optuženi, njihovi branooci, punomoćnici optuženih, postupajući tužilc i sudsko veće.

Nije poznato ko će zauzeti Lazarevećevo mesto kao branilac Belivuka i još nekih članova njegove grupe.

Na ovom ročištvu koje je zakazano i u sredu i četvrtak, optuženi će se kratko izjasniti o krivici, odnosno da li priznaju ili negiraju krivična dela za koja se terete, a potom će tužilaštvo i odbrana predlagati svoje dokaze koji će se izvoditi tokom suđenja.

Nakon što se okonča pripremno ročište sud će zakazati glavni pretres i suđenje će biti javno, a optuženi će moći detaljno da izlože svoje odbrane.

Na sutrašnje ročište Belivuk, Mikljović i ostali optuženi biće privedeni iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu pod jakim merama obezbeđenja.

Osim pritvorenih, na optužnici se nalazi još pet osoba, od kojih su dve u kućnom pritvoru, a četvorica su odlučila da tužilaštvu otkriju detalje izvršenja krivičnih dela, od kojih su dvojica dobila status svedoka okrivljenih.

Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević zaključili su sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal da za kaznu od 15 i 14 godina zatvora svedoče protiv ove grupe o teškim ubistvima i drugim krivičnim delima koja je počinila.

Hrvatin i Spasojević su prema ovim sporazumima dobili status svedoka okrivljenih, a pomenute kazne od 15 i 14 godina zatvora biće im izrečene na kraju kompletnog suđenja ovoj grupi, ukoliko ispune obaveze iz sporazuma i svedoče protiv klana Belivuk-Miljković, potvrđeno je Tanjugu.

Hvatin se optužnicom tereti za učešće u četiri od pet teških ubistava – Gorana Veličkovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radijevića i Milana Ljepoje.

Spasojević se tereti za učešće u teškom ubistvu Gorana Veličkovića i Aleksandra Gligorijevića, kao i za nedozvoljeno držanje oružja.

Obojici za ova dela preti doživotni zatvor, a ovako će dobiti 15 i 14 godina.

Optužnica protiv Belivukove grupe povrđena je 9. novembra prošle godine, ali suđenje nije bilo zakazano sve do nedavno, jer je ubrzo predsednica sudskog veća Zorana Trajković kojoj je dodeljen predmet otišla na bolovanje.

Predmet je nedavno dodeljen novom sudskom veću na čelu sa sudijom Vinkom Beraha Nikičević.

Potvrđenom optužnicom ova grupa tereti se za pet brutalnih ubistava, trgovinu drogom, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, silovanje i otmicu.

U pitanju su ubistva Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Milana Ljepoje.

Belivuk je optužen za pet, a Marko Miljković za četiri teška ubistva.

Za ta ubistva optuženo je još 11 pripadnika grupe.

Dokazi protiv ove grupe zaplenjeni su mahom sa Skaj aplikacije za mobilne telefone, među njima audio i video snimci, kao i fotografije brutalnih ubistava, a putem međunarodne pravne pomoći one su iz Francuske dostavljeni našim pravosudnim organima.

Osim Belivuka i Miljkovića optužnica tereti i Srđana Lalića, Miloša Budimira, Marka Budimira, Nebojšu Jankovića, Vlada Draganića, Bojana Hrvatina, Dejana Tešića, Nikolu Spasojevića, Nemanju Ðurića, Nemanju Lakičevića, Marka Andrića, Vladu Georgieva, Aleksandra Vučeljića, Milovana Tadića, Filipa Ivanovskog, Željka Kodžića, Slađanu Sekulić, Borisa Karapandžića, Nikolu Stefanovića, Vladimira Greka, Aleksandra Šćepanovića, Aleksu Šejica, Mijata Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, Aleksu Dunjića, Vojislava Ðordevića, Aleksu Stošića, Vladimira Dimitrijevića.

Okrivlljeni saradnik Hrvatin, koji je ranije osuđivan za ubistvo navijača 2005 godine, detaljno je ispričao tužilaštvu kako su izvršena četiri od pet ubistava u Ritopeku za koja je optuženo ukupno 13 pripadnika grupe, među kojima je i on. O ubistvima je tužilaštvu ispričao sve i Spasojević.

Vladimir Dimitrijević i Vojislav Ðorđević, koji nemaju status saradnika okrivljenih ispričali su na koji je način grupa preprodavala drogu.

Slađana Sekulić i Nikola Stefanović su u kućnom pritvoru i oni će sutra jedini doći bez pratnje sudske straže.

Grupa se tereti da je od početka 2019. do hapšenja u februaru 2021. godine delovala pod okriljem Partizanove navijačke grupe “Principi”.

Pripadnici grupe su, kako se sumnja, delovali po uputstvima vođa grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su im davali naloge gde, kada i na koji način neko treba da se otme i liši života, kao i gde će se droga stavljati u promet…

Naloge su prenosili mahom putem aplikacije Skaj.

Tužilaštvo za organizovani kriminal početkom aprila podiglo je novu optužnicu, drugu po redu, protiv Belivuka, Miljkovića i još deset pripadnika njihove grupe.

Ovom optužnicom oni se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

Takođe, ovom optužnicom obuhvaćeni su i Senad Rešović, koji je uhapšen sredinom oktobra i Dejan Mihajlović, koji se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Zdravka Radojevića, a koje je već obuhvaćeno optužnicom protiv ove grupe.

U januaru je pokrenuta još jedna istraga protiv Belivuka, Miljkovića i Ivanovskog kao i njihovih žena i Belivukove tašte zbog sumnje da su prali novac koji potiče od kriminalnih aktivnosti ove grupe.

Crnogorsko tužilaštvo takođe vodi istragu protiv Belivuka i Miljkovića zbog dva ubistva i jedne otmice u Crnoj Gori.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: