Podeli vest

Lukašenko izjavio da će svaka od šest beloruskih kandidatkinja za kosmonauta koja bude prošla stroge zravstene preglede, biti članica posade leta ka međunarodnoj svemirskoj stanici.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kosmonaut
Foto: Pixabay

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko posetio je danas Centar za obuku kosmonauta Gagarin u okolini Moskve i tom prilikom izjavio da će svaka od šest beloruskih kandidatkinja za kosmonauta koja bude prošla stroge zravstene preglede, biti članica posade leta koji bi trebalo naredne godine da poleti ka međunarodnoj svemirskoj stanici.

”Ako prođu stroge zdravstvene preglede, imaće šansu. One koje ne budu letele u prvoj ekspediciji, uradiće to sledećeg puta. Ne brinite, biće posla za svakog”, rekao je Lukašenko i dodao da će kosmonaut Roskosmosa Oleg Novicki nadgledati beloruske kandidate za kosmonaute, prenosi TAS S.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je ranije da će 2023. godine beloruski kosmonauti leteti na Međunarodnu svemirsku stanicu, a predsednik Nacionalne akademije nauka Vladimir Gusakov je ocenio da bi obuka trebalo da bude gotova do kraja septembra naredne godine, i da će, kako je rekao, žena biti prvi beloruski kosmonaut.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: