Podeli vest

U narednih nekoliko godina u Beogradu će biti izgrađeno ili rekonstruisano šest muzeja, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali koji je sa ministrom kulture Nikolom Selakovićem kod zgrade stare Glavne železničke stanice predstavio nove muzeje koji će biti izgrađeni ili rekonstruisani u Beogradu.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

“Danas na Međunarodni dan muzeja smo se okupili ovde na Savskom trgu da pokažemo građanima Beograda i Srbije šta sve radimo kada je kultura u pitanju. Zgrada Stare železničke stanice iz 1884. godine biće Istorijski muzej Srbije, već smo dobili građevinsku dozvolu, u narednih par meseci ćemo izabrati izvođača radova i krećemo u rekonstrukciju ovog muzeja”, rekao je on.

Dodao je da će zgrada Stare pošte na Savskom trgu dobiti potpuno novi izgled, koji je imala i pre rata i da će u njoj biti novi, Dečji muzej i dve potpuno nove pozorišne scene.

Prema njegovim rečima u Savskoj ulici, gde je zgrada Milana Vape iz 1924. godine, biće novi muzej Nikole Tesle a preko reke odmah pored Muzeja savremene umetnosti, biće potpuno novi Prirodnjački muzej.

“Počela je i rekonstrukcija Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici, biće to najveći muzej ovde, na oko 17.000 kvadrata. Rekonstruisaćemo i Muzej vazduhoplovstva pored aerodroma”, rekao je Mali i dodao da se na ovom primeru vidi kako jedna investicija kao što je Beograd na vodi podstiče nove investicije.

Ministar kulture Nikola Selaković je istakao da će sa novim muzejskim projektima Beograd doditi još 50.000 metara kvadratnih muzejskog prostora.

On je kao posebno važno naglasio da će novi muzeji biti izgrađeni ili rekonstruisani do 2027. godine odnosno do početka izložbe EXPO koja će se te godine održati u Beogradu.

“Ovo su glavni veliki projekti a biće ih još više. Biće i manjih projekata, biće ih i van Beograda, širom Srbije. S punim pravom mogu da kažem da je ovo ne samo zlatno doba srpske ekonomije i srpskih javnih finansija, nego posle ekonomske i finansijske obnove naše zemlje sledi i ozbiljna, duhovna, kulturna, umetnička obnova Srbije”, rekao je Selaković.

Dodao je da ta obnova počinje upravo velikim projektima u glavnom gradu Srbije, koji su prema njegovim rečima usmereni ka ljudima, kako našim tako i svim onim koji će dolaziti u Beograd.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada…