Podeli vest

Beogradski džez festival u 39. izdanju otvoren je u Velikoj sali Doma omladine Beograda koncertom srpsko-ukrajinskog sastava „Max Koćetov Quartet“ sa italijanskim gostom Fabriciom Bosom. Pod sloganom „Jazzscapes“ 39. izdanje Beogradskog džez festivala će trajati pet dana, do nedelje, 29. oktobra.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Održan je i drugi koncert, i to američkog benda „Gerald Clayton Trio“.

Uvodni program festivala realizovan je u utorak veče izložbom fotografija “Imagery of Jazz“ fotoreportera Anđelka Vasiljevića, koja će trajati do 31. decembra.

Na izložbi su prikazani portreti nekih od muzičkih džez umetnika koji su tokom prethodnih godina nastupali na ovom najstarijem srpskom džez festivalu.

Uvodno veče je obeležio i koncert sastava „Stanković All Stars“ Muzičke škole „Stanković“, koja obeležava jubilej – 30 godina džez odseka.

Milica Ševarlić ispred Doma omladine i Beogradskog džez festivala je istakla da će “program novog izdanja pružiti publici muzičke pejzaže celog sveta koji pomeraju granice”, uz mnoge podžanrove džez muzike.

Ona je podsetila da će, gledano u brojkama, na festivalu nastupiti više od 100 muzičara iz 20 zemalja, više od 20 sastava, gde je u fokusu saksofon, jer su lideri iz devet grupa selekcije upravo saksofonisti.

Od toga 10 džez bendova će predstaviti potpuno nove materijale tek objavljene ili će tek izdati albume do kraja godine.

Američki džez novinar, kritičar, publicista Tomas Konrad, poznat iz magazina “Jazz Times”, otkrio je da već 10. put prati naš džez festival, koji je ocenio kao jedan od sigurno najboljih u svetu sa izuzetnom selekcijom vrhunskih muzičara ovog žanra.

Umetnik Viktor Tumbas je uz Konrada, svečano otvorio 39. izdanje festivala i poručio da ovaj džez festival nudi lepotu inovativnosti i raznolikost muzike i “na vama je da se samo prepustite i uživate”.

Pod sloganom „Jazzscapes“ 39. izdanje Beogradskog džez festivala će trajati pet dana, do nedelje, 29. oktobra.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: