Podeli vest

Akcije kompanije Epl su na zatvaranju berzi u Sjedinjenim Američkim Državama pale za 4,1 odsto, čime je kompanija izgubila oko 113 milijardi dolara svoje tržišne vrednosti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

epl
Shutterstock

Kako navodi Blumberg, firma iz Kupertina se suočava sa problemima sa obe strane Atlantika pošto je Ministarstvo pravde SAD u četvrtak podnelo tužbu protiv Epla zbog navodnog monopola na tržištu pametnih telefona, dok kompaniju istovremeno očekuje istraga Evropske unije zbog mogućeg kršenja Zakona o digitalnim tržištima (DMA).

Dugo očekivana tužba u SAD dolazi nakon višegodišnjih tvrdnji kritičara da Epl nanosi štetu konkurenciji zbog restriktivnih uslova svoje prodavnice aplikacija, visokih naknada i strogo kontrolisanog pristupa svom hardveru i softveru.

“Epl potkopava aplikacije, proizvode i usluge koje bi inače učinile korisnike manje zavisnim od njihovih ajfona”, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde.

Prema navodima tužioca, Epl koristi svoj monopol “da izvuče više novca od potrošača, programera, kreatora sadržaja, umetnika, izdavača, malih preduzeća i trgovaca”.

Na primer, Epl omogućava korisnicima ajfona da bez problema šalju visokokvalitetne fotografije i video zapise jedni drugima, ali multimedijalni sadržaji koji stižu preko telefona sa operativnim sistemom Android su sporiji i lošijeg kvaliteta.

Rojters je u četvrtak saopštio da antimonopolska regulatorna tela Evropske unije nameravaju da istraže tehnološke kompanije Epl, Meta i Gugl.

Evropska unija je 4. marta već kaznila američki Epl sa 1,8 milijardi evra zbog kršenja zakona o konkurenciji i zloupotrebe svoje dominatne tržišne pozicije za prodaju aplikacija za striming muzike, preneo je Si-En-En (CNN).


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: