Podeli vest

Dani Beograda od danas do 19. aprila uz bogat kulturno-umetnički program

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

U Beogradu danas počinje tradicionalna manifestacija “Dani Beograda”, koja će trajati do petka, 19. aprila.

Beograđane i goste glavnog grada očekuje zanimljiv kulturno-umetnički sadržaj – izložbe, tematske šetnje, a ulaz u kulturne ustanove će biti besplatan tokom trajanja manifestacije čiji je ovogodišnji moto “Beogradu, s ljubavlju”.

U Istorijskom arhivu Srbije će biti otvorena izložba “Beograd: dvadesete godine dvadesetog veka”, na kojoj će zainteresovani posetioci moći da se upoznaju sa načinom života u prestonici od pre sto godina. Izložba će trajati do ponedeljka, 22. aprila.

Otvaranje izložbe fotografija i razglednica pod nazivom “Terazije, osvrt i sećanje – beogradsko nasleđe: fotografije i razglednice iz kolekcije Miloša Jurišića” koja kroz 42 fotografije prikazuje istorijski razvoj Terazija u periodu od 1890. godine do sredine prošlog veka, zakazano je za danas u 14 časova.

U sredu, 17. aprila, od 17 časova, biće organizovana poseta Centralnoj kuli Starog sajmišta, gde je tokom Drugog svetskog rata uspostavljen koncentracioni logor.

U petak, 19. aprila će u Starom dvoru biti dodeljene nagrade grada “Despot Stefan Lazarević” za stvaralaštvo mladih i “Svetislav Stojanović” za 2023. godinu.

Više pozorišta, među kojima su “Dadov”, “Zvezdara teatar”, “Bitef teatar”, “Duško Radović”, “Boško Buha” i Jugoslovensko dramsko pozorište i pozorište “Puž” je povodom “Dana Beograda” odlučilo da ljubiteljima pozorišta da besplatne karte za predstave koje su, zbog velikog interesovanja, gotovo u potpunosti podeljene.

Manifestacija “Dani Beograda” održava se u glavnom gradu od 16. do 19. aprila u spomen na 16. april 878. godine, kada se prvi put u istorijskim dokumentima pominje slovenski naziv grada Beograda, i na 19. april 1867, kada simboličnom predajom ključeva grada od strane turskih vlasti Beograd ponovo postaje srpski grad.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: