Podeli vest

Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjene nacije nisu uspele da postignu dogovor tokom današnjih pregovora o izvozu žita. Portparol UN Farhan Hak izjavio je da nije dato ovlašćenje nijednom novom brodu za izvoz žitarica preko Crnog mora, prenosi Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

politika
Foto: Shutterstock

On je dodao da se nastavljaju svakodnevne inspekcije prethodno odobrenih brodova. Iz turskog minsitarstva odbrane saopštili su da su četiri strane održale tehnički sastanak u Istanbulu o predstojećim pregovorima o sporazumu o žitu.

“Preliminarni koordinacioni sastanak sa tehničkim osobljem UN, Rusije, Ukrajine i Turske održan je uoči sastanka zamenika ministara odbrane sledeće nedelje u Istanbulu. Učesnici sastanka su se dogovorili o dnevnom redu sastanka zamenika ministara uz tehnička pitanja“, navodi se u saopštenju turskog ministarstva odbrane.

Prvobitno se očekivalo da će se zamenici ministara odbrane Rusije, Ukrajine i Turske sastati danas u Istanbulu kako bi razgovarali o produženju sporazuma o žitu koji ističe 18. maja, međutim turski ministar odbrane Hulusi Akar saopštio je da se javila potreba za sastanak četiri strane na tehničkom nivou prenosi TASS.

Sporazumi o izvozu hrane iz Ukrajine zaključeni su 22. jula prošle godine na period od 120 dana, a produženi su u novembru za još 120 dana.

U martu ove godine, ruske vlasti objavile su da se sporazum produžava za 60 dana, upozoravajući da će to biti dovoljno vremena da se proceni efikasnost memoranduma koji je Rusija potpisala sa Ujedinjenim nacijama.

Tim memorandumom je ukinuto ograničenje izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, međutim zvanična Moskva napominje da se drugi deo sporazuma ne sprovodi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: