Podeli vest

Bezbednosno – informativna agencija (BIA) obeležava danas 123 godine od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove, i 20 godina od osnivanja Agencije kakva je danas, a svečanosti u zgradi BIA-e prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bratislav gašić
FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/

Vučić je po dolasku položio venac na Memorijalni zid na kojem su ispisana imena nastradalih pripadnika BIA-e, kao i saradnika Agencije.

Domaćin svečanosti koja je počela izvođenjem himne “Bože pravde”, je direktor BIA Bratislav Gašić, a prisustvovalo joj 500 pripadnika te agencije.

Gašić:Prelomni trenutak koji može odrediti sudbinu naroda

Direktor Bezbedosno – informativne agencije Bratislav Gašić, obraćajući se na svečanosti povodom jubileja BIA, kazao je da upravo zbog težine zadatka koja stoji pred ovom generacijom pripadnika BIA i nepostajanja alternative u pogledu njihovog ispunjenja, ovaj trenutak je jedan od prelomnih koji može da odredi budućnost našeg naroda i države.

“Ovaj trenutak zahteva maksimalan nivo institucionalnog, ali i ličnog angažovanja svih pripadnika. Zahvaljujući pažljivom planiranju i predviđanju razvoja situacije, Agencija je u poslednjih pet godina u pogledu opremljenosti, posebno u najsavremenijim tehničkim sredstvima do neprepoznatljivosti promenila svoj izgled i kapacitete“, rekao je Gašić.

Dodao je i da je istovremeno radno okruženje pripadnika podignuto na značajno viši nivo.

„U skladu sa zahtevima posla izgrađeni su novi i renovirani postojeći objekti i prostori koji su Agenciji dati na korišćenje, dok je materijalni položaj pripadnika značajno poboljšan“, rekao je Gašić i tim povodom prvenstveno zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije.

Kako kaže, u vrlo složenim geostrateškim prilikama, u uslovima ratnog sukoba na tlu Evrope, već su nastupile promene koje prete da uruše tekovine savremene civilizacije, a posledice su se odrazile i na bezbednosne prilike Balkana koji je, dodaje, tradicionalno opterećen međuetničkim tenzijama.

Kao druge izazove sa kojima se suočavamo, Gašić je pomenuo terorizam, organizovani kriminal, ograničenost energetskih izvora, pandemiju virusa korona i primetio da su sve češće hibridne pretnje.

„Sve to je zahtevalo promenu pravaca, raspoloživih resursa na drugačiji način“, objasnio je on.

Kako kaže, Agencija je u cilju ispunjavanja informativne funkcije učinila dodatni napor kako bi na planu zaštite bezbednosti spoljnopolitičkih ekonomskih interesa Srbije obezbedila i analitički obradila relevantne podatke i obaveštenja i učinila ih dostupnim donosiocima odluka.

Dodao je i da su zahvaljujući službi na instititucionalnoj osnovi sačuvani pisani tragovi o prelomnim istorijskim događajima i čestitao svim pripadnicima BIA jubilej, posebno, kako kaže, nagrađenim pripadnicima.

BIA je danas obeležila 20 godina od osnivanja Agencije i 123 godine od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: