Nekadašnji pripadnik Službe državne bezbednosti MUP-a BiH Edin Garaplija dopunio je krivičnu prijavu protiv Bakira Izetbegovića, Kemala Ademovića, Osmana Mehmedagića, Nedžada Herende i drugih NN lica kojom je obuhvatio saznanja za još dva lica koja su obavljala visoke pozicije u AID-u i bila deo ove organizovane kriminalne grupe, piše sarajevski Avaz.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sud
Foto: Pixabay

Reč je o dopuni krivične prijave za organizovani kriminal, politička ubistva i druga krivična dela, koju je podneo 27. maja protiv lidera SDA Izetbegovića, zamenika predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ademovića, nekadašeg direktora Obaveštajno-bezbednosne agencije Mehmedagića, nekadašnjeg pripadnika parapolicijske jedinice “Ševe” Herende i drugih NN lica.

Garaplija je u dopuni prijave obuhvatio saznanja za dodatna dva lica koja su obavljala visoke rukovodeće funkcije u muslimanskoj obaveštajnoj agenciji AID i sa Izetbegovićem, Ademovićem, Mehmedagiićem, Herendom i drugima bili deo ove organizovane kriminalne grupe, navodi sarajevski dnevnik.

Garaplija je rekao da je putem Federalne uprave policije dostavio nadležnom tužiocu dodatnu informaciju o uticaju Ademovića na svedoke, koji je u jednom medijskm obraćanju direktno uticao na dalji tok istrage.

On je za Avaz naveo da je Ademović “pretio da će ga tužiti za lažno prijavljivanje, što predstavlja direktni uticaj na njega kao svedoka i podnosioca krivične prijave.

Navodeći da je pretnje shvatio ozbiljno, Garaplija je istakao da Ademović kao lice na vlasti još kontroliše određene javne i tajne resurse za najradikalnije poteze.

“Njegov brat je zaposlen u jednoj državnoj policijskoj agenciji, a kum vlasnik agencije za obezbeđenje. Јa se zveri ne bojim, ali sam oprezan jer takvi napadaju u čoporu”, dodao je Garaplija.

U krivičnoj prijavi Garaplija je naveo da su Izetbegović, Ademović, Mehmedagić, Herenda i druga NN lica 1996. godine pristupili grupi za organizovani kriminal.

Kako navodi, zajedno su delovali s ciljem činjenja više krivičnih dela, planiranja, izvršenja i pomaganja nepoznatim izvršiocima, propuštanja i nečinjenja, iako su u skladu sa službenim dužnostima kao vršioci visokih izvršnih i zakonodavnih funkcija u BiH bili obavezni da provedu radnje s ciljem prijavljivanja i rasvetljavanja najtežih krivičnih dela.

U prijavi se dalje navodi da su svi oni prikrili krivična dela terorizma i ubistava vršilaca najviših bezbednosnih funkcija u Federaciji BiH, koja su činili pripadnici tajne jedinice za likvidacije “Ševe” i druga NN lica, prenosi Srna.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: