Podeli vest

U FBiH od 20. maja ove godine na snagu stupa Zakon o zabrani pušenja na javnim prostorima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

cigarete
Foto: Pixabay

U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) od 20. maja ove godine na snagu stupa Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje kojim se pušenje zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mestima rada i u javnom prevozu.

Zakon je izglasan u martu 2022. godine, a predsednik FBiH Marinko Čavara potpisao je zakon 18. maja 2022. godine.

Iz Udruženja PROI, koje se zalagalo za zabranu pušenja, za Klix.ba su objasnili da za tri meseca na snagu stupa deo zakona za fizička lica, a da za ugostiteljske objekte i industriju ostaje period prilagođavanja od još šest meseci.

Biće upozoravanja, ali neće biti kažnjavanja dok se ne uspostave svi dodatni podzakonski akti, rekla je Jasmina Čekrić iz Udruženja PROI, koja je i član Federalne komisije za kontrolu upotrebe duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Čekrić je navela da se pušenje zabranjuje i u privatnim sredstvima prevoza u kojim se nalaze maloletne osobe.

Pušenje će biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smeštaj gostiju, u skladu sa propisima o ugostiteljskoj delatnosti, o čemu mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja, istakla je Čekrić.

Prema njenim rečima, ugostitelji će tokom perioda prilagođavanja od šest meseci moći da upozore gosta o zabrani pušenja i da eventualno odbiju da ga usluže ukoliko gost ne posluša upozorenje.

Kazne propisane zakonom počeće da se naplaćuju nakon isteka 12 meseci od početka primene zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu zakona.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ