Podeli vest

Želimo da Srbija bude članica EU i važno je da napravi suverene izbore, dosledne strateškom opredeljenju od pre nekoliko godina, kazao je Bilčik.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bilčik
Foto: Shutterstock

Unutar EU nema razgovora o prekidu pregovora sa Srbijom, ali neće biti napretka u pregovaračkom procesu ako ne bude pomaka u domenu vladavine prava, dijalogu Beograda i Prištine i usklađivanju spoljne politike sa Briselom, pre svega u domenu sankcija Rusiji, izjavio je za Glas Amerike izvestilac Evorpskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik.

On je precizirao da je moguće da strane investicije budu ugrožene zbog aktuelne pozicije Srbij “Mislim da je važno razumeti da su ove tri stvari isprepletane: normalizacija odnosa Beograda i Prištine, rad na vladavini prava, demokratiji i reformama, kao i usklađivanje sa pozicijom EU u spoljnoj politici, posebno od kako je Rusija krenula u invaziju na Ukrajinu”, istakao je Bilčik.

Prema njegovim rečima, što više Srbija bude uradila na reformama, demokratiji i usklađivanju, biće lakše diskusije u dijalogu Beograda i Prištine.

Takođe, istakao je, što više bude napredovala u dijalogu, biće lakše otvaranje i drugih oblasti u evropskim integracijama.

Bilčik je upozorio da neće biti zamrzavanja, ali ni napretka u pregovorima ako se ne ispune uslovi u tri oblasti, napominjući da su ključne odluke u rukama Srbije. Kako je precizirao nije reč o spoljnom pritisku, niti o ultimatumu EU, već, “o izboru Srbije”.

“Želimo da Srbija bude dosledna svom izboru. Nastavićemo da razgovaramo, nastavićemo da šaljemo iste političke poruke i procenjivaćemo napredak u pregovorima na osnovu izbora koje Srbija bude pravila u domenu spoljne poltitike, dijalogu Beograda i Prištine i unutrašnjim reformama”, naglasio je izvestilac Evropskog parlamenta.

Na pitanje da li zadržavanjem aktuelne politike prema Rusiji, Srbija može do članstva u EU, Bilčik je rekao da Srbija mora da izabere.

“Srbija je suverena zemlja za koju verujem da joj je mesto u EU, i da ima kapacitet da ispuni uslove za članstvo. Samo je potrebno doneti neke teške političke odluke”, rekao je Bilčik i dodao da je Srbija pre nekoliko godina donela odluku da otpočne pregovore sa EU.

“Želimo da to uspešno privedemo kraju. Ali, ceo taj proces nije kompatibilan sa razvijanjem veza sa ratnohuškačkim, autokratskim zemljama. Da budem veoma jasan – prošlo je vreme kada ste mogli da sedite na više stolica”, naglasio je Bilčik, i ponovio da, “ako Srbija želi da napreduje ka EU, mora da napravi jasne izbore”. Kako je naveo, ako Srbija sedi u začelju voza koji vodi ka EU, jasno je da će to imati posledice. Bilčik je takođe ukazao da nema nikakvih tajnih razgovora, niti tajnih planova u EU.

“Ako su uslovi u nekoj zemlji takvi da investitori imaju sumnje u održivost investicija, ako postoje problemi u vezi sa sigurnošću, strateškom pozicijom, stabilnošću – a videli smo šta se dešavalo na Kosovu proteklih nedelja; ako postoje problemi u vezi sa javnim institucijama, vladavinom prava; ako ima potencijalnog uticaja trećih zemalja na politiku, biznis, životnu sredinu – i ti uticaji dolaze iz država koje su otvoreno neprijateljski nastrojene prema Evropi, njenim principima, onda se podrazumeva da će to imati važne posledice po ekonomiju, politiku, investicionu klimu”, upozorio je izvestilac EP. Precizirao je da to nije pitanje nekih tajnih razgovora, već realnosti.

“Želimo da Srbija bude članica EU i važno je da napravi suverene izbore, dosledne strateškom opredeljenju od pre nekoliko godina”, kazao je Bilčik, napominjući da je deo procesa integracija i uklanjanje ruskog uticaja.

Govoreći o opadanju popularnosti EU kod građana Srbije, on je ocenio da razlog tome “nisu samo spoljni uticaji, ili kontekst, već i retorika koju čujemo u javnosti u Srbiji”.

“Ako bi polovina poliičara iz celog spektra govorila o EU kao o strateškom cilju, nečemu što donosi korist građanima, ali i podrazumeva teške izbore – ubeđen sam da bi se srpsko javno menjenje promenilo u korist integracija”, naglasio je on, dodajući da to zavisi od onih koji odlučuju, vladaju i govore javno u ime Srbije.

Komentarišući mogućnost da Evropska unija ponovo uvede Srbiji vize, Bilčik je rekao da bilo koja oblast koja nije zatvorena i u kojoj pregovori nisu okončani, može biti ponovo razmotrena ako postoje dobri razlozi za to.

“Imali smo teške, ali dobre razgovore sa vlastima u Beogradu oko usklađivanja vizne politike i u izveštaju konstatujem da postoji usklađivanje u tom pogledu…Činjenica da EU ima bezvizni režim sa Srbijom je veliki benefit. A moja poruka je – hajde da ga zaštitimo”, dodao je.

Bilčik je nedavno podneo nacrt izveštaja o Srbiji, o kojem će Odbor za spoljne poslove glasati u februaru, a očekuje se da ga Evropski parlament usvoji u maju, podseća Glas Amerike.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ