Podeli vest

Odluka Srbije da se približi EU nije u našim rukama, mi im pomažemo, ali Srbi moraju sami da odluče da žele da idu evropskim putem i da prestanu da se dele na istok i zapad izjavio je danas izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bilčik
Foto: Shutterstock

“Tektonski pomak se pojavio sa ratom Rusije u Ukrajini. Verujem da će Srbi na kraju izabrati evropski put, ali im neće biti lako”, rekao je Bilčik u intervjuu za TASR.

Kako je rekao zemlje Zapadnog Balkana, kao što su Srbija i Crna Gora, moraju da proizvedu pozitivnu priču o evropskim integracijama, kazao je on. Bilčik, koji je posetio region pre dve sedmice, zadovoljan je pobedom crnogorske političke partije Pokret Evropa sad.

“Jasno smo im rekli: možete biti članica EU u roku od nekoliko godina, ali morate da odlučite kako će funkcionisati vaš pravosudni sistem i javne institucije”, objasnio je Bilčik. Prema njegovom mišljenju, to znači da zemlja treba da reši trenutnu političku polarizaciju i da smanji uticaj političkih partija sa proruskim simpatijama.

Treba nam bar jedna uspešna priča na Zapadnom Balkanu. Danas nema nijedne. Razgovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom su na početku, situacija sa Crnom Gorom se ne pomera tri godine”, rekao je Blilčik.

Što se tiče Beograda, on ima nekoliko nerešenih problema iz prošlosti – ima napete odnose sa Prištinom i jedini u regionu ne stoji uz EU protiv ruske agresije u Ukrajini i nije prihvatio sankcije, istakao je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: