Podeli vest

Izvestiac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je na današnjoj sednici Evropskog parlamenta, na kojoj su poslanici raspravljali o izveštaju o Srbiji, da je ključno da dijalog Beograda i Prištine donese rezultate.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bilčik
Foto: Shutterstock

“Ističem da mi moramo da budemo angažovani u jednakom odnosu prema obe strane i žao nam je da neki amandmani koji su doneti nisu bili jednaki prema obe strane, ali je na Beogradu i Prištini da nastave dalje”, istakao je Bilčik u svom obraćanju EP.

Istakao je da je 2022. godina bila složena godina za Evropu ali i za Srbiju, i dodao da izveštaj pozdravlja usvajanje mera o poboljšanju izbornih uslova i zahteva pre aprila 2022. godine, koji su tada održani, kao rezultat međustranačkog dijaloga koji je vođen u Srbiji kao i o ukupnom ponašanju tokom izbora. On je pozdravio povratak opzicije u srpsku Narodnu skupštinu.

“Ovo je vrlo bitno za srpsku demokratiju i politiku i radujem sa nastavku saradnje sa srpskim parlamentom već u junu ove godine, kada ćemo se sastati u Beogradu”, rekao je Bilčik.

Prema njegovim rečima, fundamentalne odluke su potrebne da bi se postigao funamentalni napredak i to je poruka izveštaja.

“To se odnosi na područje unutar reformi, pogotovo kada je u pitanju pravna država, jačanje pravosuđa i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije kao i jačanje nezavisnih medija”, rekao je Bilčik i dodao da će EP nastaviti da pomno prati razvoj Srbije.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je da Srbija mora da se uskladi sa pozicijom EU prema Rusiji, kako bi nastavila evropskim putem.

Varhelji je izrazio žalost u ime Evropske komisije zbog nedavnih tragičnih događaja u Srbiji i dodao da je u interesu Beograda da nastave kontinuiranu saradnju. Rekao je da je EK procenila da je Srbija ispunila kriterijume za treći klaster, i da je zato on spreman da se otvori za pregovore.

“Pregovori će se nastaviti, pogotovo na području vladavine prava i pozdravljamo odluku srpske Vlade da zadrži put pristupanja EU i srpsko usvajanje svih amadmana su važni koraci” rekao je Varhelji. Pomenuo je da Srbija sarađuje po pitanju vizne politike kako bi sprečili ilegalne migrante i borbi protiv korupcije, ali naveo da je dijalog Beograda i Prištine i normlazacija tih odnosa najbitniji za napredak bilo koje vrste.

“Komisija nastavlja da pomaže Srbiji sa implementacijom ekonomskog investicijskog plana za Zapadni Balkan i pozivamo Srbiju da da opšti strateški odgovor na sve što EU traži u korist svojih građana. EU ostaje glavni politički i finasijski partner, investitor i donator Srbije”, zaključio je Varhelji.

Što se tiče uticaja trećih država u zemlji Varhelji je istakao pozitivan primer, tj modernizaciju pruge Beograd- Niš -Skoplje, koji Srbija gradi sa EU, jer je odbila ponudu Kine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: