Zamenik premijera privremenih prištinskih institucija Besnik Bisljimi izjavio je danas da svi građani KiM imaju osam meseci da dobiju pasoš tzv. Kosova.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

priština
Foto: Shutterstock

Na konferenciji posle potpisivanja sporazuma o viznoj liberalizaciji za građane tzv. Kosova, Bisljimi je, na pitanje šta je sa pasošima izdatim u Koordinacinoj upravi iz Beograda i da li se liberalizacija odnosi i na njih ili samo na pasoše koje izdaju privremene prištinske vlasti, on je odgovorio da Beograd nije na KiM i da svi imaju vremena do 1. januara da pasoš promene.

“Beograd nije na Kosovu. Ko ima pasoš izdat u Beogradu, ima osam meseci da ga promeni kako bi uživao u ovim novima benefitima, a moja vlada će uraditi sve da ubrza ovaj proces, da do 1. januara svi građani Kosova imaju legalan i validan pasoš” odgovorio je Bisljimi.

Rekao je da će vizna liberalizacija učvrstiti veze tzv. Kosova sa Evropskom unijom “Vizna liberalizacija će učvrstiti naše veze sa EU, potvrditi posvećenost EU regionu i povećati poslovne, obrazovne i kulturne prilike za građane Kosova”, rekao je on.

Objanio je da je tzv. Kosovo mlada demokratija i da je od prošle godine zabeležen veliki rast u internacionalnim rangiranjima u transparentnosti, reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije, što je dovelo do toga da Evropska komisija ima pozitivan izveštaj za 2022. godinu koji se odnosi na tzv. Kosovo.

“Spremni smo za sledeći korak i poslednji sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u prvom paragrafu podrazumeva da se dve zemlje međusobno priznaju. Očekujemo da će pet zemlja EU koje nisu priznale Kosovo da ovo iskoriste kao priliku da prepoznaju Srbiju i Kosovo kao jednake” rekao je Bisljimi.

Poslanik Evropskog parlamenta i autor Sporazuma o viznoj liberalizaciji, Tajs Rojten rekao je da je tzv. Kosovo poslednje u regionu Zapadnog Balkana koje se pridružilo bezviznom režimu.

“Ovo konačno omogućava građanima Kosova da lako putuju, posećuju rođake i posluju u EU. Ali to je više od toga, ova prekretnica je takođe važan temelj za budućnost i sve bližu saradnju između EU i Kosova” izjavio je Rojten.

Evropski parlament juče je bez glasanja usvojio sporazum o viznoj liberalizaciji, a vlasnicima pasoša koji izdaju privremene prištinske institucije biće dozvoljeno da putuju u EU bez vize, u periodu do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Vizna liberalizacija će stupiti na snagu kada se uspostavi Evropski sistem informacija i ovlašćenja za putovanja (ETIAS), najkasnije do 1. januara 2024. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: