Podeli vest

Bitkoin je proslavio petnaesti rođendan, pošto se u svetu obeležava dan kada je osoba poznata pod pseudonimom Satoši Nakamoto objavila svoj revolucionani rad pod naslovom “Bitkoin: Elektronski gotovinski sistem bet posrednika”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bitkoin
Foto: Pixabay

Ovaj rad i dalje je dostupan na https://bitcoin.org/bitcoin.pdf. i drugim sajtovima.

Dokument koji je objavljen 31. oktobra 2008. godine je prvi put nagovestio mogućnost da uz pomoć internet protokola novac može da se šalje preko veba bez ikakvih posrednika i definisao bitkoin kao sredstvo plaćanja koje funkcioniše van kontrole bilo koje vlade ili entiteta, prenosi Forbs.

Rad osobe pod pseudonimom Satoši Nakamo ima samo devet stranica i 2.736 reči, a spekulisalo se, između ostalog, da iza njega stoji genijalni matematičar Džon Neš.

Ne radi se o lakom štivu, a neki kažu sa su potrebne godine da bi se ono potpuno razumelo pošto uvodi mnoge koncepte koji su poznati uglavnom kriptografima i ljudima koji se bave naukom o kompjuterima.

Osnivač Tvitera Džek Dorsi je Nakamotovo delo nazvao “poezijom”.

Bitkoin danas na najvećoj svetskoj berzi kripto valuta Bajnens vredi oko 32.650 evra, a njegova vrednost je od početka godine porasla za 110 odsto.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: