Podeli vest

Šreder je podneo tužbu protiv Bundestaga, u kojoj traži da mu se vrate privilegije kao bivšeg šefa vlade, prenosi Rojters pozivajući se na agenciju dpa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BUNDESTAG NEMAČKA
Foto: Shutterstock

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, koga u Nemačkoj sve više prozivaju zbog, kako se tvrdi, proruskih stavova, podneo je tužbu protiv donjeg doma nemačkog parlamenta, Bundestaga, u kojoj traži da mu se vrate privilegije kao bivšeg šefa vlade, prenosi Rojters pozivajući se na agenciju dpa.

Šrederu (78) je u maju oduzeto pravo na kancelariju koja se finansira iz državne kase zbog narastajućeg nezadovoljstva izazvanog njegovim odbijanjem da se distancira od ruskog predsednika Vladimira Putina nakon ruske invazije na Ukrajinu, navodi Rojters.

Šrederov advokat Mihael Nagel izjavio je danas nemačkoj agenciji dpa da je podneo tužbu upravnom sudu u Berlinu. Iz Bundestaga nisu imali momentalno komentar na Rojtersov upit ovim povodom.

U sudskom podnesku, u koji je uvid imala dpa, navodi se da odluka o zatvaranju Šrederove kancelarije i preraspoređivanju njenih preostalih zaposlenih „prilično podseća na apsolutističku kneževsku državu u smislu načina na koji je doneta“ i da ne treba dozvoliti da to postoji u zemlji ustavne demokratije.

Šreder je tokom svog mandata na mestu kancelara, od 1998. do 2005. godine, uspostavio odnos sa Putinom, koga je nazvao bliskim ličnim prijateljem i sa kojim je proveo mnogo sati u razgovorima uz piće, navodi britanska agencija.

On je krajem prošlog meseca otputovao u Moskvu na sastanak s Putinom, nakon čega je rekao da Rusija želi sporazumno rešenje za rat u Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nazvao je Šrederovo ponašanje „odvratnim“.

Kao pobornik gasovoda Severni tok, kojim se ruski gas prenosi u Nemačku ispod Baltičkog mora, Šreder je bio predsednik odbora akcionara kompanije Nord Strim AG, koja je operater gasovoda u većinskom vlasništvu Gasproma, prema podacima sa mreže LinkedIn.

Zbog intenzivnih kritika, on je u maju podneo ostavku u odboru ruske državne naftne kompanije Rosnjeft i odbio nominaciju za mesto u odboru Gasproma.

Šreder je ranije ove nedelje izašao kao pobednik u konfliktu vezanom za zahtev jednog lokalnog ogranka njegove Socijaldemokratske partije da bude izbačen iz stranke, pošto je partijski odbor zaključio da nema dokaza da je prekršio stranačka pravila.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: