Podeli vest

Zapadne zemlje aktivno traže priliku da prestanu da pomažu ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, jer shvataju da je sukob izgubljen, tvrdi bivši američki vojni obaveštajac Skot Riter.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Petr David Josek/File

„U narednim nedeljama i mesecima, kolektivni Zapad će morati da pronađe načine da se reši Zelenskog i Ukrajine“, naglasio je on u autorskom tekstu za Sputnjik.

Riter je naveo da je Kijev oduvek bio interesantan zapadnim zemljama samo kao sredstvo za slabljenje Rusije.

Međutim, dodao je, to nisu uspeli da postignu, pa im Zelenski i Ukrajina više nisu potrebni.

“Ukrajina je bila, jeste i uvek će biti malo više od oruđa u glavama zapadnih lidera sa kojima se Zelenski uskladio, koje će se koristiti kada to bude zgodno, a biće odbačeno kada više ne bude tako. Činjenica je da je kolektivni Zapad iscrpljen ukrajinskim sukobom…S druge strane, Rusija nije oslabila, naprotiv, postala je jača na svim nivoima: ekonomskom, vojnom i političkom”, dodao je on.

Prema njegovim rečima, trenutni sukob između Hamasa i Izraela pružio je “zgodan izgovor za ubrzanje ovog procesa”, jer su, kako je dodao, vojni resursi koji bi inače mogli biti stavljeni na raspolaganje Ukrajini preusmereni na Izrael, što je realnost koja će postojati u doglednoj budućnosti.

“Možda je krajnje vreme da scenaristi CIA osmisle kraj tragedije u čijem su stvaranju pomogli”, poručio je Riter.

Ranije je televizijski kanal NBC, pozivajući se na zvaničnike, preneo da SAD i Evropa razgovaraju sa Kijevom o mogućnosti mirovnih pregovora sa Moskvom.

Prema pisanju medija, američki i evropski zvaničnici zabrinuti su što je sukob, po njihovom mišljenju, ”zapao u ćorsokak”.

Oni, takođe, nisu sigurni u svoju sposobnost da pruže dalju pomoć Ukrajini, naveo je NBC.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: