Podeli vest

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je danas da je dijalog uz posredstvo Evropske unije jedini održivi mehanizam za poboljšanje odnosa Beograda i Prištine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

blinken
Foto: Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin/File

“Moramo da vidimo dobru volju i konstruktivan pristup i Kosova i Srbije kako bi došlo do stabilizacije odnosa”, rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Austrije Aleksanderom Šalenbergom u Beču.

Dodao je da obe strane treba da rade na smanjivanju tenzija, poboljšanju saradnje sa međunarodnim partnerima, kao i na povećanju transparentnosti.

“Obe strane moraju da primene sve obaveze iz dijaloga”, poručio je američki državni sekretar.

Govoreći o situaciji na Zapadnom Balkanu, Blinken je rekao da SAD sarađuju sa Austrijom po tom pitanju, istakavši da nikome nije potreban povratak u prošlost.

On je naveo da se Sjedinjene Američke Države zalažu za demokratski prosperitetan Zapadni Balkan integrisan u Evropsku uniju, dodavši da SAD podržavaju otvaranje pristupnih pregovora EU sa Bosnom i Hercegovinom.

Austrijski premijer Šalenberg je, komentarišući situaciju na Zapadnom Balkanu, poručio da je u vreme kada “bukti požar u Evropi” potrebno osigurati da neposredno susedstvo bude bezbedno.

“Ili ćemo izvoziti naš model života, ili rizikujemo nestabilnost i nesigurnost u susedstvu”, rekao je Šalenberg, dodavši da i Austrija podržava otvaranje pregovora EU sa BiH.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: