Podeli vest

To je bio prvi telefonski razgovor Blinkena i Lavrova od početka ruske vojne operacije u Ukrajini 24. februara, navode agencije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Sergej Lavrov
Foto: Shutterstock

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je večeras da je razgovarao s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, od kojeg je zatražio oslobađanje dvoje pritvorenih Amerikanaca i da Moskva ispuni obećanja u okviru sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine.

To je bio prvi telefonski razgovor Blinkena i Lavrova od početka ruske vojne operacije u Ukrajini 24. februara, navode agencije.

Blinken je rekao da je današnji razgovor sa šefom ruske diplomatije bio “iskren i direktan”.

On je istakao da je od ruske strane zatražio oslobađanje pritvorenih Amerikanaca Britni Grajner i Pola Vilana i da je razgovor sa šefom ruske diplomatije pre svega bio usmeren na predlog Vašingtona upućen Moskvi da dvoje državljana SAD budu oslobođeni.

“Zatražio sam od Lavrova da učini napredak s tim predlogom. Ne mogu da vam iznesem procenu da li je to manje ili više ostvarivo”, rekao je Blinken novinarima, preneo je AP.

Blinken je takođe rekao da je Lavrovu istakao značaj toga da Rusija ispuni sporazum o omogućavanja izvoza ukrajinskog žita blokiranog u crnomorskim lukama i upozorio ga na posledice ako Moskva nastavi sa, kako se sumnja, planovima aneksije delova istočne i južne Ukrajine.

Lavrovu je, kako kaže šef američke diplomatije, preneo da svet “nikada neće priznati” bilo kakvu aneksiju ukrajinske teritorije, što bi “rezultiralo značajnim dodatnim troškovima za Rusiju”.

Blinken je odbio da komentariše kako je Lavrov odgovorio na te poruke. “Ne želim da karakterišem bilo koji od njegovih odgovora”, rekao je državni sekretar SAD.

Blinken je u sredu saopštio da je Vašington dao “značajnu ponudu” kako bi se omogućilo oslobađanje američke košarkašice Grajner i bivšeg marinca Vilana koji su u zatvoru u Rusiji.

Kako je navedeno iz izvora u americkoj administraciji, Vašington je voljan da razmeni osuđenog ruskog trgovca oružjem Viktora Buta koji se nalazi u američkom zatvoru za svoje dvoje državljana.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: