Podeli vest

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je danas da su SAD imale uvid u dokaze o pokušajima Kine da ”utiče i verovatno se meša” u predstojeće američke izbore.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

blinken
Foto:Tanjug/AP Photo/ Carolyn Kaster

Blinken je te tvrdnje izneo novinarki CNN-a na kraju trodnevnog putovanja u Kinu, gde se američki šef diplomatije sastao sa najvišim kineskim zvaničnicima, uključujući predsednika Kine Si Đinpinga.

”Videli smo, uopšteno govoreći, dokaze o pokušajima uticaja i mogućeg mešanja (u izbore), i želimo da budemo sigurni da će to biti prekinuto što je pre moguće”, istakao je Blinken, ne precizirajući o kakvim se dokazima radi.

Državni sekretar SAD je rekao da je ponovio poruku koju je predsednik Džozef Bajden dao Siju tokom njihovog samita u San Francisku prošlog novembra da se ne meša u predsedničke izbore u SAD 2024, kada je Si obećao da Kina to neće učiniti, navodi CNN.

”Svako mešanje Kine u naše izbore je nešto na šta veoma pažljivo gledamo i potpuno je neprihvatljivo za nas, i želeo sam da budem siguran da su ponovo čuli tu poruku”, rekao je Blinken.

Blinken je takođe rekao da je iskoristio sastanak da izrazi zabrinutost Bajdenove administracije u vezi sa podrškom Kine ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi, i da naglasi da će SAD preduzeti dalje mere pored postojećih sankcija za više od 100 kineskih subjekata i pojedinaca, ako se ta navodna podrška nastavi.

On je odbio da pruži vremenski okvir za dalje akcije i naglasio da kineski kolege nisu priznale ulogu u ratu u Ukrajini, ali je okarakterisao situaciju kao trgovinu sa Rusijom i rekao da uspeh Moskve ne zavisi od Kine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: