Podeli vest

Američki državni sekretar Entoni Blinken zatražio je da se danas, tokom posete Izraelu, nasamo sastane sa načelnikom Generalštaba izraelske vojske Hercijem Halevijem, ali je iz kancelarije premijera ta ideja odbačena, piše izraelska štampa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

blinken
Foto: Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin/File

Prema najavi Stejt departmenta, Blinken bi sa Halevijem trebalo da se sastane u 12:15, sat vremena posle sastanka sa premijerom Benjaminom Netanijahuom.


Kako međutim navodi “Izrael Hajom”, iz Netanijahuove kancelarije je na takav “neuobičajeni zahtev, čak i od Amerikanaca”, stigao sledeći odgovor: “Sastanak će se održati kao i obično, u okviru sastanka sa premijerom”.


Tokom Blinkenovih prethodnih poseta Izraelu od početka sukoba sa Hamasom, njegovi jedini susreti sa Halevijem bili su tokom sastanaka sa članovima izraelskog ratnog kabineta, navodi “Tajms of Izrael”.


List ocenjuje da zahtev da se sa Halevijem sastane “tet-a-tet” sugeriše da Blinken veruje da bi na taj način mogao da dobije iskreniju analizu trenutnog stanja rata bez ministara u prostoriji.


Kako se takođe primećuje, nije predviđeno da se Blinken sastane sa ministrom Benijem Gancom, niti sa liderom opozicije Jairom Lapidom.


Blinkenov sastanak sa Halevijem jedan je od četiri koje je Stejt department planirao za danas.
On će se, kako je precizirano, sastati sa Netanjahuom u 11:15, zatim sa Halevijem sat vremena kasnije, sa ministrom odbrane Joavom Galantom u 13:30 i predsednikom Isakom Hercogom u 15 sati.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: