Podeli vest

Palestinska militantna grupa Hamas dobila je nacrt predloga za primirje u Pojasu Gaze, koji uključuje 40-dnevnu pauzu svih vojnih operacija i razmenu palestinskih zatvorenika za izraelske taoce u odnosu 10 prema jedan, rekao je danas Rojtersu neimenovani izvor upućen u pregovore.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Prema predlogu, proisteklom iz pregovora u Parizu, bolnice i pekare u Gazi bile bi popravljene, 500 kamiona pomoći bi ulazilo u tu enklavu svakog dana i na hiljade šatora i karavana bi bilo dostavljeno za smeštaj raseljenih lica, rekao je izvor.

Izvor je dodao da je u nacrtu navedeno da bi Hamas trebalo da oslobodi 40 izraelskih talaca, uključujući žene, mlađe od 19 godina, bolesne i starije od 50, dok bi Izraelci pustili oko 400 palestinskih zatvorenika koje ne bi ponovo hapsili.

Posrednici su pojačali napore da obezbede prekid vatre u Pojasu Gaze u nadi da će sprečiti dalje izraelske napade na Rafu, gde se nalazi više od milion raseljenih ljudi.

Predsednik SAD Džozef Bajden je ranije, u emisiji televizije NBC, rekao da veruje da je Izrael smanjio bombardovanje Rafe i istakao da su se Izraelci obavezali da evakuišu veći deo tog grada pre kopnene invazije, prenosi AP.

Bajden je, takođe, naglasio da bi Izrael bio spreman na prekid vatre u Gazi tokom predstojećeg meseca, u toku muslimanskog praznika Ramazana koji počinje 10. marta, ako se postigne dogovor o oslobađanju nekih od talaca koje drži palestinska militantna grupa.

On je dodao da se nada da bi prekid vatre između Izraela i Hamasa koji omogućio oslobađanje preostalih talaca mogao da stupi na snagu početkom sledeće nedelje.

U sukobu Izraela i Hamasa koji je počeo 7. oktobra prošle godine, dosad je život izgubilo više od 29.000 Palestinaca i oko 1.300 Izraelaca.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: